Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕС отчете най-ниска безработица, откакто събира статистически данни

България е една от държавите, които отчитат най-голям спад на показателя на годишна база през 2019 г.

ЕС отчете най-ниска безработица, откакто събира статистически данни

Снимка: Pixabay

Безработицата в еврозоната е спаднала през декември до най-ниския си процент от повече от десетилетие. Коефициентът на безработица в региона е спаднал до 7,4% през декември, отчитайки най-ниското си ниво от май 2008 г., когато световната финансова криза се пренесе върху блока, съобщи статистическата служба на ЕС Евростат.

Коефициентът на безработица общо за ЕС също отчита спад от 6,3% през ноември до 6,2% през декември 2019 г. Това е най-ниското ниво на безработица, регистрирано в ЕС, откакто от Евростат събират данните - или от януари 2000 г.

Сред държавите членки най-ниските нива на безработица през декември 2019 г. са регистрирани в Чехия (2,0%), Германия и Холандия (и 3.2%). Най-високите показатели се наблюдават в Гърция (16,6% през октомври 2019 г.) и Испания (13,7%).

На годишна база равнището на безработица е спаднало в 21 държави членки, останало е непроменено в Дания и е нараснало в Кипър (от 7,4% на 7,6%), Словения (от 4,4% на 4,6%), Литва (от 5,8% на 6,1%), Португалия (от 6,6% до 6,9%), Люксембург (от 5,2% до 5,6%) и Швеция (от 6,5% до 6,9%). Най-големите спадове в безработицата са регистрирани в Гърция (от 18,5% до 16,6% между октомври 2018 г. и октомври 2019 г.), България (от 4,7% до 3,7%) и Хърватия (от 7,3% до 6,4%).

В отделно съобщение Евростат информира, че икономическите настроения в еврозоната се подобряват през януари, след като доверието сред производителите се повиши до най-високото си ниво от август насам. 

Ежемесечното проучване на ЕК показа, че показателят за икономическите настроения в 19-те страни, споделящи еврото, се повишава до 102,8 пункта през януари от отчетените през декември 101,3 пункта. В сравнение с това икономистите очакваха повишение на измерителя до едва 101,8 пункта.

Подобрението на бизнес настроенията е обусловено от по-високото доверие в сектора на промишлеността, тъй като мениджърите на заводи изразяват по-голям оптимизъм по отношение на нивата на производството си и запасите от готови продукти.

Още по темата

Секторът беше силно засегнат от търговската политика на американския президент Доналд Тръмп през миналата година, която доведе до спад в глобалното търсене и респективно - до понижение в нивата на новите поръчки.

Сред най-големите икономики в еврозоната, показателят за настроенията се повишава най-много в Германия, най-големият износител на промислени стоки в блока и най-голямата икономика в региона. Но като цяло показателите за настроенията в индустрията остават под средносрочните и дългосрочните перспективи както в Германия, така и в еврозоната.

По-положителното настроение на бизнеса може да бъде сигнал за по-силна икономика през първото тримесечие на 2020 г.

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Продажбите на дребно в САЩ нарастват по-слабо от очакваното