Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕС отваря търговските си порти за Виетнам и ги затваря за Камбоджа

Блокът ще възнагради Ханой за напредъка му в гаранциите за трудовите условия и ще санкционира Пном Пен за нарушения на правата на човека

ЕС отваря търговските си порти за Виетнам и ги затваря за Камбоджа

Снимка: Архив на Ройтерс

Европейският съюз се съгласи в сряда да отвори пазарите си по-широко за Виетнам, като същевременно затвори търговските си врати за Камбоджа. Блокът ще възнагради Ханой за напредъка му в гаранциите за трудовите условия и ще санкционира Пном Пен за нарушения на правата на човека, информира Ройтерс.

Този ход отразява желанието на ЕС търговските му партньорства да надхвърлят либерализацията на пазара и да бъдат съчетани с ангажиментите за екологични, трудови и социални стандарти. В сряда Съюзът показа и „моркова“, и „тоягата“ си.

В Страсбург депутатите от ЕС одобриха споразумението за свободна търговия с Виетнам с 401 гласа „за“ и 192 „против“. Това е най-всеобхватният по рода си пакт на ЕС с развиващ се пазар и втори с член на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) след Сингапур.

Организации като Human Rights Watch призоваха законодателите на ЕС да отложат одобрението, докато Виетнам не предприеме допълнителни реформи относно свободата на събиранията и нормите на наказателния кодекс, който позволяват задържането под стража на правителствените критици.

Още по темата

Еврокомисарят по търговията Фил Хоган заяви, че Виетнам вече е положил големи усилия за подобряване на трудовото си законодателство и новото партньорство ще увеличи възможностите на ЕС за насърчаване и наблюдение на реформите.

Министърът на промишлеността и търговията на Виетнам Тран Туан Ан нарече споразумението „важен момент” в отношенията и каза, че то трябва да влезе в сила през юли.

Сделката ще премахне 99% от митата в търговията между двете страни.

Много виетнамски стоки вече се възползват от преференциален достъп до пазарите на ЕС по схема, предлагана на по-бедните развиващи се страни. Това обаче се отнася до митата върху две трети от вносните продукти.

За разлика от това, Камбоджа ще загуби около 20% от търговските привилегии, с които се ползва по схемата „Всичко освен оръжие“, която ЕС прилага в търговията с 48 от най-бедните страни в света.

Изпълнителната власт на ЕС заяви, че този ход е резултат от "сериозни и системни нарушения" на правата на човека от правителството на премиера Хън Сен.

Комисията ще замени нулевите мита със стандартни такива за определени облекла и обувки, всички пътнически стоки и захар. Стандартното мито върху вноса на дрехи е 12%.

Световни марки за дрехи и обувки, включително Adidas, Puma и Levi Strauss, призоваха Камбоджа да се реформира, но в навечерието на решението на ЕС Хън Сен заяви, че нацията му няма да „се преклони“ пред чуждестранните изисквания.

Камбоджа беше вторият най-голям бенефициент по горепосочената схемата през 2018 г., след Бангладеш. Общият износ на страната за ЕС през същата година достигна 5,4 милиарда евро (5,9 милиарда долара), което представлява двойно покачване на показателя от нивото му през 2013 г.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Печалбите на китайските индустриални фирми растат за четвърти пореден месец