Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Европейските банки ще извършат самооценка на климатичните рискове

ЕЦБ ще следи по-отблизо темата, кредиторите ще трябва и да изготвят планове за действие

Европейските банки ще извършат самооценка на климатичните рискове

Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Единният надзорен механизъм на Европейската централна банка (ЕЦБ) възнамерява да разгледа много по-отблизо рисковете за финансовите институции в еврозоната от изменението на климата. 

В началото на 2021 г. банките следва да бъдат помолени да извършат самооценка на своите климатични рискове и да изготвят планове за действие въз основа на резултатите, съобщи Европейската централна банка (ЕЦБ) в петък, след като след публична консултация публикува окончателното и изменено ръководство относно рисковете, свързани с климата и околната среда. В ръководството се описва как ЕЦБ очаква банките да управляват разумно и да оповестяват прозрачно тези рискове при сегашните пруденциални правила.

След това ЕЦБ ще сравни самооценките и плановете на банките и ще ги подложи на критичен анализ в рамките на надзорния диалог. През 2022 г. тя ще извърши цялостен надзорен преглед на банковите практики и ще предприеме конкретни последващи мерки, където е необходимо. 

Според документа на ЕЦБ сред рисковете за банките са рискове за инвестиции в компании, които интензивно отделят вредни емисии, и в като цяло вредящи климата индустрии.

При тях курсовете могат да се променят бързо - например чрез обрати в политиката, чрез големи климатични инциденти или променящи се нагласи на инвеститорите. Включени са и рискове за бизнес операции поради екстремни метеорологични условия. 

„Значението на изменението на климата за икономиката нараства непрекъснато и има все повече доказателства, че то има финансови последици за банките“, пояснява ЕЦБ. Ето защо тя иска да направи климатичните рискове фокус на предстоящите си стрес тестове през 2022 г. Банката планира да предостави допълнителни подробности през 2021 г. 

При извършването на сценарийни анализи и стрес тестове по отношение на рискове, свързани с климата и околната среда, се очаква да се вземат под внимание най-малко следните аспекти както от нормативната, така и от икономическата перспектива:

• как институцията може да бъде засегната от физически риск и свързан с прехода риск;

• как рисковете, свързани с климата и околната среда, биха могли да се развият при различни сценарии, като се има предвид, че тези рискове може да не са отразени в пълна степен в ретроспективните данни;

• как рисковете, свързани с климата и околната среда, биха могли да се материализират в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план в зависимост от разглежданите сценарии.

Днес ЕЦБ публикува и доклад, според който банките изостават по отношение на оповестяването на рискове, свързани с климата и околната среда. Досега само три процента от водещите банки в еврозоната са публикували основна информация за свързаните с климата рискове. Въпреки че се отчита известно подобрение спрямо предходната година, банките трябва да положат значителни усилия, за да подкрепят по-добре отчетите си с подходяща количествена и качествена информация. ЕЦБ възнамерява да идентифицира останалите пропуски и да ги обсъди с банките през втората половина на 2021 г. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Великобритания записа най-силния спад в бизнес активността от май насам