IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филип Лейн: ЕЦБ трябва да запази възможностите си за реакция

Регулаторът поддържа ежедневен контакт с банките относно спазването на санкциите против Русия, заяви ръководителят на Надзорния съвет на ЕЦБ Андреа Енрия

13:27 | 31.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Има голяма вероятност инфлацията в еврозоната да се стабилизира на равнище около 2%, но Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да има готовност да промени курса си, ако перспективите се влошат заради войната в Украйна. Това заяви икономистът на финансовата институция Филип Лейн, цитиран от Ройтерс.

Въпреки че инфлацията в блока вероятно е надминала 7% през този месец, ЕЦБ продължава да защитава възгледите си, че покачването на цените ще се върне под целевото равнище в следващите години, тъй като поскъпването на енергията вероятно няма да е устойчиво.

„Също така е правдоподобно средносрочната инфлация да не се върне към равновесието отпреди пандемията, но в зависимост от подходящо калибрираната парична политика (показателят) по-скоро може да се стабилизира около целта на ЕЦБ от 2%“, заяви Лейн.

Трябва да сме напълно подготвени подходящо да променим параметрите на паричната политика, ако шокът от поскъпването на енергията и войната в Украйна доведат до значително влошаване на макроикономическите перспективи", предупреди икономистът.

На заседанието си през март ЕЦБ реши да ускори темпа на прекратяване на покупките на облигации, а известно време" след това да повиши лихвите. Към момента обаче регулаторът не е поел ангажимент кога ще се случи това, а голяма част от централните банкери апелират за повишение преди края на годината.

Главният икономист изтъкна несигурността, заради която ЕЦБ трябва да поддържа "двустранните" си опции, което означава, че следващият ход може да е такъв на затягане или на разхлабване на паричната политика.

„Повече от всякога е важно да запазим възможността за избор в паричната политика", заяви Лейн.

Междувременно ръководителят на Надзорния съвет на ЕЦБ Андреа Енрия заяви, че регулаторът поддържа ежедневен контакт с банките за това как понасят последиците от руската инвазия в Украйна.

„По-конкретно оценяваме дали банките са въвели адекватни вътрешни механизми за управление и контрол, за да се придържат към санкциите", заяви Енрия, цитиран от Bloomberg.

Той увери, че финансовата институция следи и за вторични ефекти върху банките. Въпреки че те са по-трудни за оценка, Енрия посочи нарасналата волатилност на финансовите пазари, „концентриране на експозиции" към засегнати от санкциите сектори или индивидуални клиенти и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още