Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Финансови структури от цяла Европа се обединяват срещу киберпрестъпността

Целта на инициативата е подобряване на сигурността на спестяванията на европейските граждани

Финансови структури от цяла Европа се обединяват срещу киберпрестъпността

Снимка: Pixabay

Група от най-големите и най-влиятелни финансови структури в Европа, членове на Европейския съвет за кибер устойчивост на паневропейската финансова инфраструктура (ECRB), председателстван от Европейската централна банка (ЕЦБ), започва инициатива за споделяне на жизненоважна информация за заплахите пред киберсигурноста. Това ще подобри защита на спестяванията на европейските граждани от киберпрестъпления, пише в прессъобщение, публикувано на сайта на ЕЦБ.

Основните цели на инициативната, известна като Инициатива за споделяне на кибер информация и добри практики (CIISI-EU), са защита на финансовата система чрез предотвратяване, откриване и реагиране на кибератаки, улесняване на обмена на информация и добри практики между финансовите структури и повишаване осведомеността за заплахите пред киберсигурността.

Още по темата

„Това е първият път, когато основни финансови структури, Европол и Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност (ENISA) съвместно предприемат стъпки срещу кибер-риска“, заяви членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ и председател на ECRB Фабио Панета. „Надяваме се това да бъде вдъхновяващ модел за други юрисдикции при предприемането на мерки за справянето с една от най-големите заплахи на нашето време. Киберпрестъпниците все повече крадат пари и следователно споделянето на информация ще ни помогне да предотвратим атаките и в крайна сметка да защитим парите на хората", добави той.

В следващите месеци ЕЦБ ще публикува рамката на инициативата CIISI-ЕС, за да насърчи подобни ходове и от други страни.

Кибер заплахите представляват сериозен риск за стабилността на европейската и световната финансова система. Те не признават граници и възможностите на зложелателите непрекъснато се развиват, заплашвайки да нарушат взаимосвързаните глобални финансови системи. За да се борят успешно с кибер-риска, финансовите инфраструктури трябва активно да участват в договореностите за споделяне на информация и да си сътрудничат с всички заинтересовани страни в индустрията като цяло.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Печалбите на китайските индустриални фирми растат за четвърти пореден месец