IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch потвърди кредитния рейтинг на Великобритания

Дългосрочният рейтинг на страната е АА+ със стабилна перспектива пред него

20:17 | 18.12.13 г.
Fitch потвърди кредитния рейтинг на Великобритания

Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Великобритания АА+ и перспективата пред него като стабилна, предаде Ройтерс.

Рейтинговата агенция посочва, че възстановяването на британската икономика се засилва. Тримесечният растеж се е ускорил до съответно 0,7% и 0,8% през второто и третото тримесечие на годината,  посочват от Fitch.

Въпреки това представянето на Великобритания от началото на финансовата криза през 2008 г. продължава да изостава в сравнение с други страни с подобен рейтинг. Нивото на брутния вътрешен продукт (БВП) е все още 2,5% по-ниско от предкризисния пик.

Правителството на Острова потвърди ангажимента си за продължаването на програмата за фискална консолидация. От 2010 г. насам страната е постигнала значителен напредък в областта на фискалната консолидация, подчертават агенцията.

Бюджетният дефицит се очаква да намалее до 6% от БВП през 2013 – 2014 г. от 11% през 2009 – 2010 г., въпреки неблагоприятната динамика на макроикономическите данни през по-голямата част от периода.

Очакванията са брутният държавен дълг да нарасне до 94% от БВП през 2015 – 2016 г. и да започне да пада през 2017 – 2018 г.

“Плановете за консолидация на правителството са амбициозни в средносрочен план”, коментират от Fitch. “Рейтингът на страната е подкрепен от диверсифицираната и гъвкава икономика, която е с висока степен на политическа и социална стабилност”, допълват от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още