Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германски институти понижиха прогнозите си за икономическия растеж на Германия

Икономическите анализатори очакват германският БВП да нарасне с 1,1% през 2020 г., което е понижение спрямо предходната прогноза от 1,8%

Германски институти понижиха прогнозите си за икономическия растеж на Германия

Снимка: Ройтерс

Петте водещи германски института за икономически проучвания понижиха своите прогнози за икономическия растеж на страната, позовавайки се на проблемите на местните производители, които изпитват сериозни затруднения на фона на спада в глобалното търсене и продължаващите търговски сътресения, съобщава Bloomberg. 

Още по темата

Брутният вътрешен продукт на Германия се очаква да нарасне с 1,1% през 2020 г., прогнозират експертите в последната си двугодишна перспектива, публикувана в сряда. През април тази година те очакваха ръст от 1,8%. Техният доклад представлява основата на прогнозите на правителството, които трябва да бъдат актуализирани около средата на октомври.

„Причините за охлаждането на растежа са най-вече в производството“, споделят от институтите. „Производството намалява от средата на миналата година, особено след като търсенето на капиталови продукти на ключовите пазари отслабва“, добавят те.

Дори след понижението в прогнозите очакванията на институтите все още са над консенсуса за 2020 г. Проучване на икономисти от Bloomberg от септември утвърди прогноза за ръст от 0,9%, докато очакванията на Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) са дори по-ниски – 0,6%.

За тази година германските икономически анализатори намалиха прогнозата си до 0,5% от 0,8%, което, ако стане факт, би било най-лошото представяне от 2013 г. насам. Икономиката вероятно се свие през третото тримесечие, което означава, че Германия изпада в техническа рецесия след свиване от 0,1% в периода април-юни.

Петте института, представили своите прогнози, са DIW (Берлин), IWH (Halle), Ifo (Мюнхен), IfW (Kiel) и RWI (Essen). Базираният в Цюрих институт KOF и институтът IHS във Виена също помагат при изготвянето на доклада.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
2
 
1
преди 1 година
Германци -защо не харчите Тъпкани сте с пари Лихвите в банките са ниски близо до 0 Сега е момента да харчите за да излезе икономиката ви от крезата и да направите пак много пари Развържете кесиите си и се чувстваите богати Поне за една година ....

Още от Новини
Панета: ЕЦБ не трябва да отлага ускоряването на инфлацията