IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските разходи за труд растат умерено

Най-голямо увеличение в ЕС има в Литва (17,8%), България (11,7%), Словакия (11,0%) и Полша и Унгария (по 10%)

20:56 | 09.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В началото на годината разходите за труд в Германия отново са нараснали. През първото тримесечие на 2022 г. сезонно и календарно изгладените разходи за труд са се увеличили с 2,4% в сравнение с предходното тримесечие, съобщи Федералната статистическа служба в четвъртък.

В сравнение със същото тримесечие на предходната година разходите за труд за един отработен час са се увеличили с 4,5%. Разходите за труд се състоят от разходи за брутна работна заплата (увеличение с 4,3% спрямо същото тримесечие на миналата година) и разходи за труд, различни от работната заплата (увеличение с 5,3%).

В сравнение с Европа по отношение на разходите за труд Германия е малко под средното за Европейския съюз ниво (плюс 2,6%) с увеличение от 2,5% през четвъртото тримесечие на 2021 г. По-нови данни не са налични. Разходите за труд намаляват в Гърция (минус 2,1%) и Португалия (минус 0,9%). Най-голямо увеличение е регистрирано в Литва (плюс 17,8%), България (плюс 11,7%), Словакия (плюс 11,0%) и Полша и Унгария (по плюс 10%).

На ниво ЕС се отчитат само преработващата промишленост и икономическите услуги, а заплатите в обществените услуги и здравния сектор не са включени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още