Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Goldman Sachs обяви песото за най-атрактивната валута след коронакризата

Мексиканската валута е следвана от южноафриканския ранд и руската рубла

Goldman Sachs обяви песото за най-атрактивната валута след коронакризата

Снимка: Cesar Rodriguez/Bloomberg

Goldman Sachs определи мексиканското песо като най-добрия избор на валута на развиващ се пазар, след като „суматохата около пандемията от коронавирус премине“.

В бележка от четвъртък стратезите на Goldman предполагат, че макар да е твърде рано да се ангажират със залози за развиващите се пазари, не е рано да се мисли систематично за възможностите, след като кризата отшуми, предава CNBC.

Съпредседателят на отдела за глобалния валутен обем Камакшия Триведи и ръководителят на отдела за проучвания на развиващите се пазари Цезар Маасри, заедно с екип от стратези, определиха песото като най-атрактивното сред активите с бета-коефициент и удобно за т. нар. Carry trade - сделка, при която инвеститорите се стремят да спечелят от разликите между основните лихвени проценти на две страни.

То е последвано от южноафриканския ранд и руската рубла.

Още по темата

„Песото остава нашият най-добър избор в тази група: макар да изглежда, че има по-малко„ място за движение от някои други валути на развиващите се пазари. Съотношението му с американския долар е все още с над 10% по-високо от предпандемичните си нива“, написаха Триведи и Маасри в бележката.

Анализаторите на Goldman предполагат, че и рандът и рублата имат повече пространство за волатилност, като рандът е „силно подценен“, а рублата все още се възстановява от разпродажбите си до момента.

„Като се имат предвид значителните вътрешни рискове, включително обявяване на бюджета на Южна Африка за рандата и политическото напрежение при рублата, ключовият въпрос за всяка валута е дали международните условия са по-благоприятни от вътрешнодържавните“, казаха те.

От Goldman обаче са оптимисти по отношение на тази перспектива, тъй като рандът е чувствителен към китайските данни, което предполага непрекъснато възстановяване. Триведи и Маасри предполагат, че тъй като изборите в САЩ, потенциално могат да запазят отношенията между САЩ и Русия в светлината на прожекторите през първата половина на четвъртото тримесечие, „потенциалът за циклично поскъпване на ранда може би е по-висок“.

 

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Първите социални облигации на ЕС са били презаписани 13 пъти