Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Goldman Sachs: Швейцарският франк може да се смята за прокси на златото

"Колкото и да се изкачва цената на златото, то е плътно следвано от швейцарския франк“, заяви Зах Пандъл от Goldman Sachs

Goldman Sachs: Швейцарският франк може да се смята за прокси на златото

Снимка: Pixabay

Швейцарският франк, който наскоро рязко повишава стойността си спрямо долара, може да се използва като прокси за злато, заявиха от Goldman Sachs, цитирани от CNBC.

Златото преминава през значително рали през последните седмици след повишаването на геополитическото напрежение в Близкия изток, предизвикано от убийството на високопоставения ирански военен командир Касем Солеймани от страна на САЩ. Този актив традиционно се смята от инвеститорите за „сигурно убежище“ на фона на бурните периоди.

„Но колкото и да се изкачва цената на златото, то е плътно следвано от швейцарския франк“, заяви Зах Пандъл от Goldman Sachs в неделя. В понеделник швейцарският франк се разменяше за 1,03 долара.

Наскоро златото достигна най-високата си цена от повече от шест години и половина.

Още по темата

„Въпреки че двигателите на скорошното представяне не са напълно ясни, ние вярваме, че повишението на геополитическото напрежение може да е мотивирало търсенето на франкове, колкото е предизвикало и търсенето на злато“, каза Пандъл.

Коментарът подчертава историческата последователност в тази хипотеза, тъй като франкът е бил най-добре представящата се валута на държава от Г-10 през бурната първа половина на 20-ти век, на фона на Голямата депресия и двете световни войни. Това до голяма степен се дължи на тясната връзка на франка със златото, датираща от началото на 20 в.

„Конституцията на Швейцария изискваше франкът да бъде подкрепен от златни резерви до средата на 1999 г. и страната агресивно защитаваше паритета на франка със златото до 1936 г., като до този момент повечето страни, като САЩ и Великобритания, вече значително бяха обезценили валутите си“, каза Пандл.

Геополитическите рискове леко намаляха през последните седмици, след като напрежението между САЩ и Иран не прерасна в директен въоръжен конфликт, а търговската сделка от първа фаза на преговорите между Вашингтон и Пекин беше подписана.

Пандъл прогнозира, че ако тази тенденция се запази, швейцарският франкът вероятно ще отслабне през 2020 г. спрямо долара и еврото, но „е твърде скоро, за да избледнее напълно“.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Заетостта в САЩ нараства с повече от очакваното през юли