IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ може да запази курса на паричната политика, повишавайки прогнозата за растеж

Банковият регулатор очаква икономическият растеж на Япония да се ускори до 0,7% през фискалната 2020 и до 1,0% през следващата година

12:05 | 16.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода. Снимка: Ройтерс

Очаква се Японската централна банка (ЯЦБ) да запази своята парична политика без промяна по време на своя икономически преглед през следващата седмица, като повиши прогнозата си за растежа, тъй като търговската сделка от първа фаза, подписана в сряда (15 януари) между САЩ и Китай, както и деескалацията на напрежението в Близкия Изток премахнаха до голяма степен натиска върху банковия регулатор на островната страна за повече стимули, съобщава Ройтерс.

Гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода вероятно ще изрази своята решимост да запази без промяна свръх разхлабената парична политика на банката, тъй като икономиката на страната продължава да изпитва затруднения, дължащите се на ефектите от търговската война и от увеличаването на данъка върху продажбите, което правителството наложи през октомври миналата година. 

В рамките на двудневния преглед на лихвите от страна на ЯЦБ, който ще приключи във вторник (21 януари), ЯЦБ е готова да запази своя краткосрочен лихвен процент на ниво от минус 0,1%, както и да гарантира, че ще се опита да задържи доходността по 10-годишните държавни облигации около 0%.

Регулаторът сигнализира, че ще запази всички лихви на сегашните ниски нива или дори да ги понижи допълнително, докато рисковете пред целта за ниво на инфлацията от 2% не бъдат преодолени.

„Това, което ЯЦБ описа като инерция на икономиката за постигане на целта си относно инфлацията, изглежда, че е устойчиво“, посочи Мари Ивашита, главен пазарен икономист в Daiwa Securities, добавяйки: „ЯЦБ ще стартира 2020 г. като продължи да поддържа досегашната си политика и внимателно следи развитието“.

В тримесечния си преглед на своите прогнози, ЯЦБ вероятно ще преразгледа в посока нагоре прогнозата си за растеж за фискалната година, започваща през април, дължащ се до голяма степен на правителствените, споделят източници пред Ройтерс.

Според текущите прогнози, направени през октомври, регулаторът очаква икономическият растеж да се ускори с 0,7% през фискалната 2020 и с 1,0% през следващата година.

Растежът на японската икономика спря почти  напълно през юли-септември и вероятно ще се свие през последното тримесечие на миналата година, тъй като търговската война между САЩ и Китай удари сериозно нейния износ.

От ЯЦБ се надяват, че фискалният пакет от 122 млрд. долара и стабилните капиталови разходи ще компенсират негативния ефект от прекъсванията на световния пазар относно търсенето и доставките заради миналогодишните тайфуни, които продължават да тежат на фабричната продукция.

Регулаторът е по-оптимистичен от края на миналата година, тъй като технологичните фирми изчистват инвентара си, а Вашингтон и Пекин подписаха търговската сделка от първа фаза.

Но песимистите в ЯЦБ от друга страна се притесняват, че слабото глобално търсене на автомобили и влошаването на потребителското доверие след повишаването на данъка върху продажбите през октомври от 8% на 10% може да означава само умерено възстановяване на растежа през януари-март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още