Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЯЦБ: Паричните стимули ще подпомогнат активността на фирмите и домакинствата

Ако прекратим стимулите, това ще ни отдалечи от целевото равнище на инфлацията от 2%, заяви зам.-гуверньорът на ЯЦБ Масайоши Амамия

ЯЦБ: Паричните стимули ще подпомогнат активността на фирмите и домакинствата

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) трябва да поддържа сегашните парични стимули, за да създаде устойчиво покачване на цените, на корпоративните печалби и заплатите. Такова мнение изрази заместник-гуверньорът Масайоши Амамия, цитиран от Ройтерс.

Още по темата

Коментарът на Амамия не се различава от стриктно защитаваната позиция на други представители на регулатора за поддържане на разхлабената парична политика.

Поскъпването на суровините на световно равнище и поевтиняващата йена обаче допринесоха за покачването на цените, като все повече анализатори прогнозират, че инфлацията в Япония ще се доближи до целта от 2% на банката от април нататък, а това, от своя страна, допринесе за спекулации, че може ултраразхлабената парична политика да бъде затегната.

Амамия обаче отхвърли възможността за ранно прекратяване на стимулите.

"Това, което е важно, е да продължим със силното парично разхлабване, за да подкрепим икономическата активност на компаниите и домакинствата", каза Амамия, който обясни, че ако стимулите бъдат премахнати, това ще окаже натиск върху японската икономика и допълнително ще я отдалечи от достигането на целевото инфлационно равнище от 2%.

В изслушване пред японския парламент Амамия, заедно с финансовия министър Шуничи Сузуки, предупредиха за рязкото поевтиняване на йената и заявиха, че скорошната волатилност на валутните пазари "не е желателна" - нещо, за което предупреди и гуверньорът Харухико Курода само ден по-рано.

Сузуки увери, че разговаря със САЩ и валутните власти в други страни, за да отговорят на валутните промени подходящо.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Инфлацията във Великобритания сви кредитирането