IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония повиши прогнозата си за икономически растеж за следващата фискална година

Японското правителство очаква брутният вътрешен продукт на страната да нарасне с 4% вместо с 3,4 на сто, както показваше предходната прогноза

13:58 | 18.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Soichiro Koriyama/Bloomberg</em></p>

Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg

Японското правителство повиши прогнозата си за икономически растеж за следващата фискална година благодарение на своя последен пакет от стимули, целящ да ускори възстановяването след щетите, причинени от пандемията от коронавирус, съобщава Ройтерс.

Кабинетът очаква икономиката на Япония, третата по големина в света след тази на САЩ и Китай, да нарасне с 4,0% в реално изражение през следващата фискална година, започваща през април 2021 г., показва последната оценка на кабинета в петък. 

Предишната прогноза на правителството от юли беше за икономически растеж от 3,4 на сто.

Подобрената перспектива беше подкрепена от третия допълнителен бюджет, който беше гласуван по-рано тази седмица, за финансиране на пакета от стимули в размер на 708 млрд. долара, целящ да подкрепи икономиката по пътя ѝ към възстановяване от пандемията.

Ако новата прогноза на японското правителство се сбъдне, това ще бъде най-бързото нарастване на икономиката, откакто се води статистика от 1995 г.

Властите очакват темпът на икономически растеж да се върне на нивата отпреди пандемията през януари-март 2022 г., подкрепен от по-широката политическа подкрепа.

Правителството ще използва прогнозите за финализиране на държавния бюджет за следващата фискална година, споделят от кабинета.

За текущата фискална година, която приключва през март 2021 г., правителството намали прогнозата си за брутния вътрешен продукт (БВП) до свиване от 5,2%, което би представлявало най-големият годишен спад за страната. Предишната прогноза беше за свиване в размер на 4,5%

По-рано днес бяха публикувани данните за потребителските цени в Япония. Основните потребителски цени спадат през ноември с най-бързия си темп от десетилетие, тъй като пандемията засегна търсенето, предизвиквайки опасения от връщане към дефлация и заличавайки предимствата на политиките за стимулиране на бившия премиер Шиндзо Абе.

Слабите данни обаче не се отразиха на решението на Японската централна банка, която остави основната си политическа рамка без промяна и запази ключовия лихвен процент на ниво от -0,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още