IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка може да отложи целта за достигане на 2% инфлация

Очаква се в новите си прогнози централната банка да измести напред във времето момента, в който трябва да постигне желаното ниво на инфлация

10:16 | 21.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската централна банка (ЯЦБ) може да измести напред във времето целевия момент, в който трябва да постигне желаното ниво на инфлация. Това заяви управителят на регулатора Харухико Курода, цитиран от Ройтерс.

Курода не уточни как такова отлагане може да засегне решенията за паричната политика. Той все пак подчерта, че програмата за изкупуване на активи на банката може да се забави в бъдеще, ако доходността по 10-годишните облигации се понижи под целевото ниво от около 0%.

В свое изказване пред парламента в петък Курода заяви, че очаква японският икономически ръст да се ускори през следващата фискална година, която ще започне на 1 април, заради подобрените перспективи пред глобалния растеж.

Курода посочи, че слабостта в базисния индекс на потребителските цени (който изключва енергията и хранителните продукти), може да принуди ЯЦБ да понижи прогнозите си за инфлацията в прегледа на макроикономическите очаквания на 1 ноември. През август годишната базисна инфлация за шести пореден път беше на отрицателна територия.

„Може да има известни модификации в прогнозите ни, че инфлацията ще достигне целевото ниво от 2% през фискалната 2017 г.“, каза Курода.

Източници на Ройтерс твърдят, че банката ще понижи прогнозите си за инфлацията през следващата фискална година в тримесечния си доклад, макар че се очаква регулаторът да се въздържи от още облекчения предвид промените в паричната политика от септември. 

Японската централна банка неколкократно беше принудена да измести напред във времето момента, в който очаква инфлацията да достигне амбициозната цел от 2%. Факторите, които натежаха на цените като цяло, бяха поевтинявщият петрол и слабото потребление.

През септември ЯЦБ промени рамката на паричната си политика и измести фокуса от разширението на паричната база към лихвените проценти, след като мащабната програма за изкупуване на активи така и не успя да насърчи устойчив ръст на потребителските цени.

Според новата рамка за контрол на кривата на доходността основният метод за парични облекчения ще бъде понижение на депозитната лихва (която сега е -0,1%) още по-надълбоко в отрицателна територия или да понижат целта за доходността по 10-годишните облигации (която сега е около 0%).

Курода повтори, че институцията може да забави темпа на програмата за изкупуване на активи от сегашния 80 трилиона йени (769 млрд. долара) годишно, стига да може да постигне целта си за доходността по държавните ценни книжа. „Ако доходността по 10-годишните облигации падне под целта ни от около нула, може да забавим програмата за количествени облекчения“, каза Курода. „Но сега не виждаме непосредствена възможност за рязко свиване на плана“, посочи управителят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още