IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската икономика продължава с възстановяването, но перспективите са неясни

Забавянето в темпа на възстановяване на третата по големина икономика в света вероятно ще бъде последвано от свиване през текущото тримесечие, смятат икономисти

13:04 | 15.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kosuke Okahara/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kosuke Okahara/Bloomberg

Японската икономика отчете по-висок ръст от очакваното през четвъртото тримесечие на 2020 г., продължавайки с процеса на възстановяване от най-тежката рецесия от Втората световна война насам, благодарение на нарастването на търсенето в глобален мащаб, което подкрепя износа и капиталовите разходи, съобщава Ройтерс.

Третата по големина икономика в света нараства с 12,7% на годишна база между октомври и декември 2020 г., като резултатът надминава прогнозата на анализаторите за ръст от 9,5 на сто.

Въпреки положителните данни възстановяването се забавя спрямо третото тримесечие (+22,7%), като новите ограничителни мерки, свързани с коронавируса, замъгляват перспективите, подчертавайки предизвикателствата, пред които са изправени политиците, търсещи начини да овладеят пандемията без да навредят на крехкото възстановяване, особено в проблемния потребителски сектор. 

„Условията са такива, че Япония няма да може да избегне отрицателен растеж през първото тримесечие“, коментира Такуми Цунода, старши икономист в Shinkin Central Bank Research.

За цялата, белязана от коронавируса, година японската икономика се свива с 4,8 на сто, като това е първият годишен спад от 2009 г. насам.

Все пак икономиката на страната се представя значително по-добре през четвъртото тримесечие на 2020 г. от САЩ и еврозоната. Американската икономика нарасна с 4%, докато тази в еврозоната се сви с 2,8 на сто.

С две последователни тримесечие на стабилен растеж японската икономика най-вероятно се е възстановила на 90% от щетите, нанесени от коронавируса преди това, твърдят анализатори.

Неясни прогнози

Данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на Япония са публикувани на фона на редица признаци, че негативното влияние на пандемията върху други азиатски икономики към края на миналата година не е било толкова силно, колкото се прогнозираше.

Данните, публикувани в понеделник, показват, че тайландският БВП се е свил с по-малко от очакваното през четвъртото тримесечие, като икономическият спад на Сингапур също е бил по-малък от първоначалните прогнози.

Глобалното възстановяване на производството предостави допълнителен тласък за японския износ и капиталовите разходи, което от своя страна засили доставките до бързо възстановяващата се китайска икономика.

Търсенето отвъд граница прибави 1 процентен пункт към растежа на японския БВП през четвъртото тримесечие, благодарение на 11,1-процентния скок на износа.

Капиталовите разходи също нарастват с 4,5%, отбелязвайки първото си увеличение от три тримесечия насам, тъй като компаниите вече реализират разходите, които бяха отложени миналата година заради пандемията.

Перспективите обаче остават неясни, тъй като островната страна изостава от много други страни по отношение на ваксинациите срещу коронавируса.

Ръстът в броя на заразените принуди правителството на премиера Йошихиде Суга да прекрати кампанията за облекчения при пътуванията, която подкрепи разходите за услуги през октомври и ноември.

Анализаторите очакват икономиката на Япония да се свие през текущото тримесечие, тъй като мерките срещу заразата успяват да ударят особено силно търговците на дребно.

„Ако извънредното положение бъде отменено през март, икономиката на Япония вероятно ще се възстанови през април-юни“, смята Юсуке Шимода, старши икономист в Японския изследователски институт. „Но не можем да разчитаме на голямо нарастване, тъй като вероятно ще отнеме време ваксините да достигнат до широката общественост“, добавя експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още