IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската инфлация се ускори до 6-месечен връх през август

Индексът на потребителските цени обаче остава далеч под целта на централната банка

11:33 | 21.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексът на потребителските цени в Япония се е повишил до 1,3% на годишна база през август 2018 г, съобщава tradingeconomics.com. Това е над консенсусната прогноза на анализаторите за инфлация от 1,1%, като, за сравнение, през юли данните показваха 0,9%.

Инфлацията през август е най-високата от февруари насам заради скока в цените на храните и по-бързото увеличение на транспортните разходи.

През август цените на храните са се увеличили с 2,1% спрямо година по-рано, ускорявайки се от отчетените 1,4% през предходния месец. Това е най-високата инфлация при храните от шест месеца насам. 

Допълнителен натиск идва от повишаването на разходите на потребителите за сектор транспорт и комуникация (с 2% спрямо 1,5% през предходния месец), комунални услуги (с 3,4% спрямо 3,1%). Цените на жилищата и дрехите пък отчитат намаление с 0,1%.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва прясната храна, се повишава до 0,9% спрямо нива от 0,8% през предходните два месеца. Това е най-високото четене на данните от март насам, но резултатите отговарят на очакванията.

На месечна база индексът на потребителските цени в Япония расте с 0,5%, след като през юли беше достигната най-високата инфлация от ноември 2017 г. – 0,3%.

Въпреки ускорението на инфлацията през август тя остава далеч от целевата инфлация на Японската централна банка за 2%, което предполага, че политиката за парични улеснения ще продължи още дълго, отбелязва Ройтерс.

„Основната потребителска инфлация вероятно ще достигне своя връх през септември или октомври“, коментира Кьохей Морита, страши икономист в Credit Agricole Securities. Според него Японската централна банка при тази ситуация ще поддържа сегашните лихвени проценти до 2020 г.

Японската икономика се възстанови през второто тримесечие от спада, който отчете през първите три месеца на годината, благодарение на ръста в разходите на бизнеса. Но заплахата от търговска война и серията природни бедствия влошават перспективите пред икономиката, която е изцяло зависима от износа.

Японската производствена дейност расте с малко по-бързи темпове през септември, но бизнес доверието спада до най-ниското ниво от почти две години насам на фона на напрежението в световната търговия, става ясно от други данни, обявени също в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още