Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Икономиката на Германия ще загуби част от динамиката си до края на 2017 г.

Подемът на икономиката е насърчаван от рекордната заетост, умерената инфлация и изключително ниските разходи по заеми

Икономиката на Германия ще загуби част от динамиката си до края на 2017 г.

Снимки: Архив Ройтерс

Икономическият ръст на Германия се ускорява, като се очаква да продължи в същата посока през втората половина на годината, но вероятно ще загуби известна динамика след силното си представяне през първите шест месеца, съобщи Министерството на икономиката в петък, цитирано от Ройтерс.

Най-голямата икономика в Европа се радва на подем, ръководен от потребителите, подпомогнат от рекордната заетост, умерената инфлация и изключително ниските разходи по заеми.

"Подемът на германската икономика се увеличава. В допълнение към потребителските разходи и строителството, износът и инвестициите в оборудването също са се повишили", се казва в месечния доклад на министерството.

Още по темата

Брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна с 0,7% през първите три месеца на годината и с 0,6% за периода април - юни, подпомогнат от увеличените разходи за домакинствата и държавните разходи, както и високите инвестиции в сгради и оборудване.

"Индикаторите сочат, че през втората половина на годината се наблюдава продължаване на възхода, макар и не със същото темпото като през първата половина на годината", каза министерството. 

Германското правителство вчера ревизира нагоре прогнозата си за ръст на БВП до 2% тази година, рязко повишение спрямо предишната оценка от 1,5%. За 2018 г . прогнозата е за ръст от 1,9%.

Сезонно изгладената прогноза е за темп на растеж от 2,2% през 2017 г. и 2% през 2018 г. Това би било най-силното представяне след 2011 г., когато икономиката нарасна с 3,7% след финансовата криза. 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 5 месеца
Напът сте, да сгрешите още заглавия...

Още от Новини
Еврозоната излезе на търговски излишък от 3,3 млрд. евро през януари