Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Икономическият ръст в Китай се забавя до 6,7% през първото тримесечие

Това е най-бавният растеж за тримесечие в Поднебесната империя от седем години насам, но отговаря на очакванията на властите

Икономическият ръст в Китай се забавя до 6,7% през първото тримесечие

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият ръст в Китай се забавя до 6,7% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година, съобщи BBC, позовавайки се на данните на властите в Пекин.

Това е най-бавният растеж за тримесечие в Китай от седем години насам, но отговаря на очакванията и е в рамките на целевото ниво, определено от правителството.

През последното тримесечие на 2015 г. икономиката в Поднебесната империя се разшири с 6,8%, а данните от днес потвърждават тенденцията за забавяне. 

Още по темата

Има отделни сфери обаче, където се наблюдава ускоряване. Инвестициите в индустриални активи и инфраструктура отчитат изненадващ скок от 10,7 на сто през първите три месеца на годината спрямо същия период през 2015 г.

Потребителите изглежда също харчат стабилно, тъй като продажбите на дребно скачат с 10,5 на сто през март.


source: tradingeconomics.com

Тези резултати пасват добре на усилията на Пекин да трансформира икономиката от модел, зависещ от износа, към такъв, задвижван преди всичко от потреблението и принципите на свободния пазар.

Китай си спечели прозвището "фабриката на света", след като десетилетия наред производствената активност беше основният двигател на бързия икономически растеж. Индустриалната дейност драстично се забави, тъй като чуждестранните компании се насочиха към по-евтини мощности в Югоизточно Азия.

През миналата година беше отчетен най-бавния растеж на китайската икономика от 25 години, като БВП нарасна с 6,9% на фона на 7,3% през 2014 г.

Целевата стойност за растежа тази година е между 6,5 и 7%.

ВВС коментира, че има немалки съмнения за това, доколко точни са китайските макроикономически данни. Допуска се, че някои провинции и компании преувеличават данните в статистиката, за да изглеждат по-добре на фона на останалите. Има го обаче и обратното явление, при което нарочно се понижават данните, за да привлекат повече правителствена подкрепа.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Нов рекорден спад на потребителските настроения в САЩ заради инфлацията