IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите очаквания в еврозоната с рязко подобрение през януари

Особено силно е подобрението в Германия, сочи индексът на ZEW

16:15 | 17.01.12 г.
Икономическите очаквания в еврозоната с рязко подобрение през януари

Индексът на икономическите очаквания в еврозоната регистрира рязко подобрение през януари в сравнение с декември, повишавайки се 21,6 пункта спрямо декември до -32,5 пункта, съобщи РИА Новости, като се позова на Центъра за изследване на европейската икономика (Zentrum fur Europaische Wirtschaftsforschung – ZEW).

Данните надхвърлиха значително предварителните очаквания на анализаторите.

„Щедрото вливане на ликвидност от страна на Европейската централна банка оказа подкрепа за очакванията през януари. Въпреки това по-нататъшното развитие на ситуацията около дълговата криза продължава да представлява заплаха за ръста“, посочва в съобщение на неправителствената организация нейният президент Волфганг Франц.

Особено добро е положението в Германия, където индексът се повишава с 32,2 пункта до -21,6 пункта, регистрирайки най-сериозно подобрение от юли 2011 г. Очакванията на анализаторите бяха за минимален ръст до -49,2 пункта от -53,8 пункта през декември.

Индексът остава обаче доста под дългосрочната си средна стойност от 24,5 пункта, съобщават от ВВС.

От центъра се позоваха на политиките за преодоляване на дълговата криза в еврозоната като основна причина за подобрението. Изследването на ZEW предполага, че до 6 месеца икономическата активност в Германия вероятно „ще продължи да се стабилизира въпреки допълнителното влошаване на обстановката“.

„Песимистичните нагласи може би вече са зад гърба ни“, смята Карстен Бжески от ING Global Research. Според Бжески Германия може дори да се възползва от дълговата криза. „При положение, че над 60% от износа на страната е за държави извън еврозоната, Германия е сред основните облагодетелствани от настоящата слабост на еврото“, обоснова се той.

По думите му последното понижаване на дългосрочни рейтинги на държави от еврозоната по-скоро е усилило позициите на Германия като спасително убежище, вместо да ги отслаби, задържайки доходността по германските държавни ценни книжа на рекордно ниски нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още