IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото възстановяване на Великобритания е в застой

През октомври БВП се е разширил само с 0,4% спрямо септември

10:36 | 10.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Икономическото възстановяване на Великобритания е почти в застой през октомври на фона на нарастващите случаи на коронавирус, които нанесоха удар по сектора на хотелиерството, показват официални данни, цитирани от Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 0,4% за месец, съобщи Службата за национална статистика. Данните отговориха на очакванията на анкетираните от Ройтерс икономисти, които прогнозираха забавяне на растежа след повишението от 1,1% през септември.

Великобритания е с най-висок брой жертви в Европа от COVID-19 - с повече от 62 000 смъртни случая, като страната претърпя и най-големия икономически удар от всяка друга голяма икономика, след като БВП се е сви с безпрецедентните19,8% през второто тримесечие на тази година.

Въпреки че икономиката се разшири бързо след първоначалния шок от блокадите, възстановяването загуби скорост, тъй като случаите на COVID започнаха да се увеличават отново през септември.

„Повторното въвеждане на някои ограничения доведе до голям удар за сектора на услугите, с голям спад в хотелиерството, което означава, че икономиката като цяло е нараснала само умерено“, заяви заместник-националният статистик на държавната статистическа служба Джонатан Атоу.

Британската икономическа продукция през октомври беше с 8,2% под нивата отпреди година, а растежът през трите месеца до октомври се забави до 10,2% от 15,5% през трите месеца до септември.

Правителствените анализатори не очакват икономиката да възвърне размера си преди COVID-кризата до края на 2022 г. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира, че възстановяването на Великобритания ще бъде по-слабо от където и да е, с изключение на Аржентина.

БВП БВП

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още