Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Икономиката на еврозоната се засилва след възстановяването на Германия

Италия също помогна за подобряване на представянето на региона, след като отчете увеличение на БВП с 0,2%

Икономиката на еврозоната се засилва след възстановяването на Германия

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на еврозоната се ускори през първите три месеца на годината благодарение на възстановяването на най-голямата икономика в региона – Германия, и края на техническата рецесия в Италия, съобщава Ройтерс.

По данни на Евростат икономиката на 19-те страни от еврозоната е отчела растеж от 0,4% през първото тримесечие спрямо последните три месеца на миналата година, когато беше отчетено повишение от 0,2%. Днешните данни потвърждават първоначалната оценка. 

Още по темата

На годишна база БВП на еврозоната е нараснал с 1,2% през периода януари – март, като темпът се запазва без промяна спрямо края на миналата година.

Ускоряването на растежа през първото тримесечие на годината се дължи главно на Германия, където икономиката се радва на разширение с 0,4% спрямо нулевия растеж, регистриран през предходните три месеца.

Италия също помогна за подобряване на представянето на региона, след като отчете увеличение на БВП с 0,2% при свиване с 0,1% през периода октомври – декември 2018 г.

По-рано през седмицата стана ясно, че индустриалното производство в еврозоната се се е свило през март, след като налице бе спад във Франция и Италия, но е успяло да се възстанови в най-голямата икономика на блока – Германия.

Евростат обяви, че производството в 19-те страни от еврозоната, е намаляло с 0,3% на месечна база в съответствие с пазарните очаквания. На годишна база свиването е с 0,6%.

Нагласите на инвеститори и анализатори за икономическото развитие в еврозоната се подобриха през май за трети пореден месец до най-високо си ниво от ноември 2018 г. благодарение на сигналите за известен подем на глобалната икономика и с оглед на избягването на опасността от Brexit без сделка поне до октомври, показаха резултати от последно проучване на компанията за пазарни изследвания Sentix. В същото време и оценката за текущата икономическа ситуация в еврозоната се подобрява за пръв път от девет месеца насам.

Индексът на инвеститорското доверие на Sentix, определен от проучване сред близо 1000 инвеститори в еврозоната, проведено в началото на месеца, се повиши изненадващо рязко през май до 5,3 пункта от -0,3 пункта през април и при очаквания за по-скромно подобрение до 1,1 пункта. Това представлява подобрение на инвеститорското доверие за трети пореден месец до най-високо ниво от миналия ноември, след като през февруари тази година съответният индекс се срина до дъно от -3,7 пункта (най-ниско ниво от ноември 2014 година).

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Всеки ден напълно противоречиви данни, от утвърждаващ се спад заради франция и италия до вчера, до изненадващ ръст в германия днес, а утре може би небивал подем в БГ???...ало, инвесторе...такъв анализ тип "сери-опери" вече и в илиенци не върви...

Още от Новини
Цената на златото достигна близо 6-годишен връх