IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти очакват първо тримесечно свиване на китайската икономика от 1992 г.

Прогнозите на анализаторите за периода януари-март варират от понижение на БВП в размер на 28,9 на сто до ръст от 4%

20:30 | 15.04.20 г.
<p>
	Седалището на Китайската народна банка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Седалището на Китайската народна банка. Снимка: Ройтерс

Здравната криза, породена от разпространението на коронавируса вероятно ще доведе до свиване на китайската икономика през първото тримесечие, смятат икономист. Ако прогнозата им се окаже вярна, това ще бъде първият икономически спад на азиатската страна след 1992 г., съобщава Ройтерс.

Избухването на заразата, която за пръв път се появи в китайската провинция Хубей в края на миналата година, спря икономическата активност в Китай, тъй като драстичните ограничения на движението на хора доведоха до затварянето на фабрики, блокиране на транспорта и търговските центрове.

Макар че тези ограничения постепенно биват премахвани, след като привидно Китай успя да овладее заразата, подобни блокировки, които вече са в сила в други големи икономики, засегнати от пандемията, значително затъмниха перспективите за глобалното търсене, което би навредило на Китай, който има един от най-масивните експортни сектори.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакват брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай да се свие с 6,5% през януари-март спрямо година по-рано. Това би преобърнало 6% увеличение през четвъртото тримесечие на 2019 г. и ще отбележи първия спад от поне 1992 г., когато започват официално тримесечните икономически отчети в страната. 

„Трудно е да наблюдаваме бързо възстановяване на китайската икономика предвид въздействието от глобалната пандемия“, споделя Уан Дзън, главен икономист в базираната в Пекин Zhongyuan Bank.

„Икономическият растеж ще зависи и от силата на стимулиращите политики. Фискалната политика ще играе водеща роля, докато паричната политика ще бъде скромно разширена“, коментира Дзън.

Прогнозите на 57-те анализирани, до които Ройтерс се допитва, варират от понижение на БВП с 28,9% до 4-процетно нарастване за първото тримесечие.

На тримесечна база се очаква БВП да спадне с 9.9% през януари-март в сравнение с отчетения през предходното тримесечие 1.5-процетен ръст.

Прогнозите за годишния икономически растеж на Китай са за рязко забавяне от 6,1% през 2019 г. до 2,5 на сто през настоящата, показва отделна анкета на Ройтерс. Ако това стане факт, Китай ще отбележи най-слабия си годишен темп на растеж от 1976 г. – последната година от продължилата десетилетие Велика културна революция на Мао Дзе Дун, която срива китайската икономика.

Анкетираните от Ройтерс анализатори очакват индустриалното производство в Китай да отчете спад от 7,3% през март спрямо година по-рано, като се очаква продажбите на дребно да се свият с 10%.

Очаква се инвестициите в дълготрайни активи да се свият с 15,1% през първите три месеца спрямо година по-рано, забавяйки темпото на спад след понижението от 24,5% през първите два месеца на годината.

Китайският внос и износ ще продължи да спада и през март, макар и с по-бавни темпове от февруари. Според анализаторите перспективите остават мрачни, тъй като пандемията спира стопанската активност сред основните търговски партньори на Китай.

За да прекратят спада, китайските власти приеха мерки, включително увеличени бюджетни разходи и повече специални облигации, емитирани от местната власт, за мащабни проекти, както и първата специална емисия съкровищни облигации от 2007 г.

Според източници на Ройтерс, централната банка на Китай ще облекчи някои от своите парични настройки, но няма да следва рязкото намаление на лихвените проценти или количественото облекчаване на Федералния резерв на САЩ, имайки предвид рисковете пред дълга и пазара на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още