Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Индустриалните поръчки в Германия вече са над нивата отпреди коронакризата

Destatis отчита, че вътрешното производство в страната на някои продукти се е увеличило значително през 2020 г.

Индустриалните поръчки в Германия вече са над нивата отпреди коронакризата

Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg

Поръчките на германската индустрия са нараснали значително преди избухването на втората вълна на коронавируса в Европа. Броят на поръчките се повишава през септември сезонно и календарно коригирано с 1% в сравнение с предходния месец, обяви Федералната статистическа служба в сряда.

Отворените поръчки от Германия са се увеличили с 1,3%, а тези от чужбина - с 1,0%. В сравнение с февруари 2020 г. - месеца преди началото на свързаните с коронавируса ограничения в Германия - броят сега е с 0,9% по-висок, пише в анализа си Destatis.

„Индустриалните поръчки се възстановиха силно след края на блокадите“, казва икономистът от DekaBank Андреас Шойерле пред Handelsblatt. 93 процента от срива заради коронавируса са наваксани, пояснява той. „Тъй като производството стартира много по-бавно – наваксването там е само до 66 процента от спада, изоставането в поръчките се увеличи значително през това време“, обясни Шойерле.

Обхватът през септември отново е 6,4 месеца. Тази стойност показва колко дълго време на теория ще трябва да произвеждат компаниите, за да обработят съществуващото търсене, като се приеме, че продажбите остават същите - без нови поръчки.

Още по темата


В друго проучване статистическата служба Destatis отчита, че вътрешното производство в страната на някои продукти се е увеличило значително през 2020 година – в месеците на бума на пандемията. От януари до септември включително производството на дезинфектанти в Германия е било средно с 80% над нивото от предходната година. Същевременно производството на тестени изделия е нараснало средно с 20% в сравнение със същия период на 2019 година.

Производството на тоалетна хартия обаче като цяло е спаднало с 3,5% спрямо година по-рано до 85 300 тона след първоначален силен ръст през март и април съответно със 17% и с 21%. Производството на дезифектанти и на тестени изделия също достига пик през март и април, преди да отбележи известно понижение, но все още остава далеч над нивата от 2019 г.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Търговският баланс на еврозоната остава положителен и през август