IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство на Япония отбелязва най-голям ръст от 2015 г. насам

Въпреки повишението прогнозите на производителите са помрачени заради нарастващите рискове от търговското напрежение

10:42 | 30.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Индустриалното производство в Япония отбелязва през октомври най-големия си ръст от близо четири години насам. Секторът успява да се възстанови, след като отчете спад предходния месец заради поредица от бедствия, ударили страната.

Въпреки повишението прогнозите на производителите са помрачени заради нарастващите рискове от търговското напрежение.

Ръстът от 2,9% с лекота изпреварва средните пазарни прогнози за увеличение от 1,2% и се дължи основно на поточното производство, мобилните телефони и автомобилите. Представянето през октомври следва ревизиран спад от 0,4% през предходния месец, което значи, че миналия месец е налице най-бързият ръст на месечна база от януари 2015 г. насам, съобщава Ройтерс.

Икономистите очакваха индустриалното производство да се възстанови през това тримесечие, тъй като ограниченията при доставките, причинени от природните бедствия в страната, бяха облекчени и създават условия икономиката да се възстанови от свиването през третото тримесечие.

Въпреки това забавянето на световното търсене, както и засилването на търговското напрежение между САЩ и Китай, което се превръща в заплаха за глобалния растеж, превръща зависещата от износа Япония по-уязвима.

„Това възстановяване трябва да се разглежда като специален фактор. Като се има предвид забавянето на световния растеж, японското индустриално производство може все пак да се забави през идните месеци“, заяви Такеши Минами, главен икономист към Norinchukin Research Institute.

Японската икономика, която е третата по големина в света, се сви повече от очакваното през третото тримесечие, ударена не само от тежки природни бедствия, но и от отслабването на износа.

Въпреки това актуални икономически данни, включително за продажбите на дребно, дадоха сигнал, че икономическото свиване от третото тримесечие по всяка вероятност е било временно.

Според отделни данни, публикувани в петък, безработицата в страната е нараснала минимално през октомври до 2,4% спрямо месец по-рано. В същото време наличните работни места намаляват до 1,62 работни места на кандидат от 1,64 през септември – ниво, невиждано от 1974 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още