IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в еврозоната намалява повече от очакваното през юли

Данните за юни бяха ревизирани към повишение

15:54 | 12.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Промишленото производство в еврозоната е намаляло за втори пореден месец и повече от очакваното през юли, което показва, че индустрията в зоната на единната валута навлиза в третото тримесечие на отрицателна територия, предава Ройтерс.

Промишленото производство е намаляло с 0,4% през юли спрямо юни и с 2% на годишна основа. Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха по-малко свиване на производството от 0,1% на месечна основа и 1,3% на годишна база.

Евростат обаче ревизира към повишение данните за юни, които вече показват спад на промишленото производство с 1,4% през шестия месец на годината вместо обявеното преди това понижение от 1,6%. На годишна основа данните за юни бяха ревизирани към понижение от 2,4% спрямо обявените преди това 2,6%.

Най-слабият компонент в данните за юли беше производството на нетрайни потребителски стоки като дрехи и пакетирани храни, което е намаляло с 0,8%. Производството на енергия също се е понижило с 0,7%.

Положителната новина обаче е ръстът с 1,2% на производството на трайни стоки като телевизори и автомобили, както и повишението с 1,8% на производството на капиталови стоки като машини.

Ръстът на икономиката на еврозоната се понижи до 0,2% през второто тримесечие спрямо 0,4% през първите три месеца на годината. Германия, която е най-голямата икономика в блока, регистрира спад през тримесечието между април и юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още