IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията ще принуждава Унгария да продължи със серията лихвени повишения

Покачването на цените в страната, извън тези на храните и енергията, е достигнало най-високото си равнище от 20 години насам

11:28 | 25.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Унгария вероятно ще повиши основния лихвен процент за осми пореден месец, след като инфлацията в страната не се забави в съответствие с прогнозите на финансовата институция, пише Bloomberg.

Медианните прогнози в анкета на Bloomberg са за увеличение на лихвата по едноседмичните депозити от 2,4% до 2,7%. Банката може да повиши и горната граница за лихвени увеличения, която към момента е на ниво от 4,4 на сто. Това ще даде възможност за допълнително затягане на паричната политика чрез базовата лихва по едноседмичното депозитно улеснение, където търговските банки заделят по-голямата част от депозитите си в централната банка. Към момента тя е на ниво от 4%.

Hungary Hungary

Източник: Bloomberg

Представителите на централната банка трябва да продължат да звучат „сравнително ястребово“* след като инфлацията, включваща цените на храните и енергията, е останала на 14-годишен връх от 7,4% през декември въпреки очакванията на банката, че ще се забави, смятат от Goldman Sachs.

Основната инфлация, извън храните и енергията, е достигнала най-високото си равнище от 20 години насам, докато рекордните разходи преди изборите също дават тласък на вътрешното търсене.

„Смятаме, че предстоящите икономически данни ще продължат да са от ястребовата страна, докато външните фактори продължават да са проинфлационни и виждаме, че инфлационният натиск в Унгария се разширява“, написа икономистът в Goldman Sachs Кевин Дейли в своя бележка от 21 януари.

Лихвата върху едноседмичните депозити остана без промяна през последните три седмици, след като седем поредни повишения на показателя оскъпиха форинта и го превърнаха в най-добрепредставящата се валута от нововъзникващ пазар в Европа.

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още