IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се забави до под 2% през юни

Икономистите очакват цените да се повишат отново през втората половина на годината

15:14 | 30.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Инфлацията в еврозоната се успокои през юни, като облекчи временно опасенията, че икономическото възстановяване на блока ще стимулира растежа на цените, въпреки че икономистите очакват натискът да се ускори отново през втората половина на годината, съобщи Bloomberg.

Потребителските цени са нараснали с 1,9% в сравнение с година по-рано, отстъпвайки леко от над 2-годишния връх от 2% през май. Основната инфлация, по-малко колеблив показател, която изключва волатилни елементи като храна и енергия, се забави до 0,9%.

Възстановяването на Европа набира пара, тъй като случаите на заразени намалява, което позволява на магазините и ресторантите да отворят отново, а летните пътувания да започнат. В някои тримесечия се появиха опасения, че рязкото повишение на цените може да остане за постоянно.

инфлация инфлация

Bloomberg Economics прогнозира, че възходящият натиск ще се появи отново от август, когато възстановяването се засили, и отчасти поради статистически ефекти от германския данък върху продажбите миналата година.

Повечето банкери от Европейската централна банка (ЕЦБ) казват, че повишаването на цените е временно, а високата безработица и слабата средносрочна перспектива оправдават продължаването на свръхразхлабената парична политика.

Банката се ангажира да продължи да купува облигации с повишено темпо през лятото, а президентът Кристин Лагард призова правителствата да поддържат фискалната подкрепа и по време на възстановяването.

И все пак президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман предупреди тази седмица, че рисковете за инфлацията "преобладават". Германските данни по-рано в сряда показаха, че безработицата е спаднала през юни с почти два пъти повече от очакваното, а икономическото доверие в еврозоната е на най-високо ниво от повече от две десетилетия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още