IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се забавя леко и през януари

Базисната инфлация обаче леко се ускорява, след като през предишните три месеца не промени стойността си

12:24 | 31.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

Темпът на инфлацията в еврозоната се очаква леко да се е забавил през януари до 1,3% спрямо предишния месец, когато бе на ниво от 1,4%. Това сочат предварителните оценки на Европейската статистическа служба Евростат.

Въпреки лекото забавяне ръстът все пак остана над очакванията на анализаторите, които прогнозираха поскъпването да е на ниво от 1,2 на сто.

Еврото се обезцени до 1,2448 долара малко след публикуването на данните от Евростат спрямо 1,2454 долара преди това.

Основният тласък на потребителските цени, както и през последните месеци, идва от цените на енергията, макар че ръстът се забавя в сравнение с последния месец на миналата година – от 2,9% на 2,1%.

Цените на храните, алкохола и тютюневите изделия също леко забавят увеличението си спрямо декември – до 1,9% от 2,1%.

Повишението на цените на услугите остава без промяна на равнище от 1,2%. Само цените на неенергийните индустриални стоки бележат минимален ръст – от 0,5% през 12-ия месец на 2016 г. до 0,6% през януари.

Базисната инфлация, която изключва промените в цените на волатилни стоки като енергия и храни и се смята за по-точен показател, обаче леко се ускорява, достигайки 1,0%. За предишните три месеца тя оставаше без промяна на ниво от 0,9%.

Окончателните данни на Евростат за инфлацията в еврозоната и Европейския съюз като цяло ще бъдат публикувани на 23 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още