IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия бележи лек ръст през октомври

Потребителските цени нарастват с 0,3% на годишна база, като се оттласкват от нулевото ниво, записано през септември

11:27 | 12.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в Германия достига 0,3% на годишна база през октомври. Потребителските цени се покачват леко и се оттласкват от нулевото ниво през септември, но все още остават по-скоро ниски, сочат данните на федералната статистическа служба Destatis.

На месечна база индексът на потребителските цени остава непроменен, след като през септември записа спад от 0,2%.

„През октомври динамиката в цените на енергията (-8,6% на годишна база) оказва натиск в низходяща посока върху инфлацията. Понижението на цените е по-малко в сравнение през септември (-9,3% на годишна база)“, подчертават от германската статистика. 

През октомври хранителните продукти поскъпват с 1,6% в сравнения със същия период миналата година и така бележат трети пореден месец повишение. Значително по-скъпи на годишна база са зеленчуците (+13,1%), особено картофите (+30,7%). Цените на плодовете бележат ръст от 9,7%.

Цените на стоките през октомври като цяло се свиват на годишна база (-0,8%), но тези на услугите нарастват с 1,2%.

На месечна база цените на енергия се понижават с 0,8%, но цените на хранителните продукти компенсират спада. Те се покачват с 0,5%, като зеленчуците поскъпват с 2,1%.

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която ще се проведе на 27 ноември в Интер Експо Център София.
 
Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт http://financeforum.investor.bg.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още