IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия се ускорява през април до целта на ЕЦБ

Икономистите очакват ръстът на годишната инфлация за еврозоната, чиито данни ще бъдат публикувани на 3 май, да се ускори до 1,6% от 1,4% през март 2019 г.

13:16 | 30.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Франкфурт.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Ръстът на годишната инфлация в Германия през април се ускорява до целта на Европейската централа банка (ЕЦБ), сочат данни от федералните провинции на най-силната европейска икономика, цитирани от Ройтерс. 

Добрите резултати обаче вероятно се дължат на моментното увеличаване на цените около Великденските празници.

ЕЦБ цели да запази нивото на инфлацията в еврозоната малко под 2% за годината, като дълго време този показател оставаше под целта, смята управителят на Финландската централна банка Оли Рен.

Анкета, направена преди публикуването на регионалните икономически данни, показва, че годишното ниво на инфлацията при потребителските цени в Германия, хармонизирана с данните от останалите страни членки на Европейския съюз (ЕС), се повишава до 1,7% от 1,4 на сто.

След публикуването на данните от отделните германски провинции, икономистът от ING Карстен Бржески сподели, че очаква хармонизираната национална годишна инфлация, която ще бъде обявена в 12:00 ч. средно време по Гринуич, да отчете ръст до 1,9%.

В Северен Рейн-Вестфалия, най-гъстонаселената германска провинция, инфлацията на потребителските цени се ускорява до 2,1 на сто от 1,5%. Подобна тенденция се очертава и в още четири други провинции.

Значителното ускорение на инфлацията се дължи най-вече на ръста в потребителските цени около Великден, както и отчасти на поскъпването на горивата.

Според Бржески това е краткотраен процес, след който инфлацията отново ще се забави през следващия месец.

„Няма причина да правим окончателни заключения от данните, които виждаме по време Великден и флуктуациите, които се наблюдават по това време всяка година, което значи, че няма голяма промяна при основната инфлация, така че за ЕЦБ тази промяна е близка до нула“, споделя още експертът.

Икономистите очакват ръстът на годишната инфлация за еврозоната, чиито данни ще бъдат публикувани на 3 май, да се ускори до 1,6% от 1,4% през март 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още