IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Русия се приближава все повече до посткомунистическо дъно

Стойностите за февруари са сигнал, че централната банка може да прибегне до седмо поредно понижение на основната лихва

16:07 | 06.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Инфлацията в Русия се приближава до най-ниското си ниво от падането на комунистическата власт насам. Това на свой ред все повече увеличава вероятността централната банка в страната да прибегне до седмото си поредно намаление на лихвените проценти по-късно този месец въпреки волатилността на пазарите.

Годишната инфлация през февруари достига 2,3%, показват данни на Федералната статистическа служба, публикувани в петък. Това е малко над средната оценка на 20 икономисти, анкетирани от Bloomberg, които очакваха тя да е на ниво от 2,2%.

Руската централна банка продължава да се затруднява със задачата да доведе инфлацията до своята цел от 4% въпреки понижението на основната лихва от 175 базисни пункта през последната година. Шансовете за ново понижение бяха разколебани, след като по-рано този месец епидемията от коронавирус причини масови разпродажби на руския фондов пазар. Последвалото решение за свиване на основната лихва на Федералния резерв обаче отново наклони везните в полза на парично облекчаване.

„Понижението от 25 базисни пункта сега на практика е гарантирано през март и вероятността за друго свиване през следващите няколко месеца нараства“, посочва Алекс Исаков, икономист на VTB Capital в Москва.

Рублата отчете поевтиняване в петък, след като цените на петрола паднаха до повече от двугодишно дъно, след като Русия отказа да се присъедини към понижението в добива на страните от групата ОПЕК+. Към 15:30 ч. руската валута се разменя при цена от 68,2141 рубли за долар, повишение от близо процент.

Според анализатори на Raiffaisenbank и Nordea Bank забавяне на понижението на лихвите този месец все пак е възможно, ако централната банка реши да изчака, за да види какви ще последствията от коронавирусната епидемия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още