IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания се изстреля до 10-годишен връх

Основен двигател за ускоряването през октомври са били по-високите сметки за електроенергия

10:38 | 17.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Инфлацията във Великобритания се е изстреляла до 10-годишен връх миналия месец след скок в сметките за електроенергия на домакинствата, сочат нови данни от сряда. Това ще засили очакванията, че Английската централна банка (АЦБ) ще увеличи основните лихви следващия месец, предава Ройтерс.

Потребителските цени са се увеличили с 4,2% на годишна база през октомври след ръст от 3,1% през септември. Както АЦБ, така и икономисти в анкета на Ройтерс – никой от които не е очаквал подобно голямо увеличение – прогнозираха ниво от 3,9%.

 

 

„Днешните данни за инфлацията ще засилят решимостта на АЦБ да действа“, коментира Йаел Селфин, главен икономист в KPMG UK.

Паундът поскъпна до едномесечен връх спрямо долара и 21-месечен такъв спрямо еврото след данните.

Финансовият министър Риши Сунак заяви, че ускоряващата се инфлация не е само проблем на Великобритания и правителството предприема действия, за да компенсира удара върху покупателната сила, въпреки че намалява по-голямата част от спешните си мерки, наложени заради коронавируса.

Темпът на инфлацията поставя Великобритания в средата от страните на Г7, докато инфлацията в САЩ сега се забързва над 6%.

Националната статистическа служба заяви, че енергийните сметки на домакинствата са били най-големият двигател на инфлацията след вдигането на регулаторните ограничения върху сметките миналия месец. Цените за газ, плащани от потребителите, са скочили с 28,1% през октомври на годишна база.

Британските доставчици на енергия се борят с повишаващите се цени на едро на газа, които доведоха до фалита на няколко енергийни компании. Това принуди над 2 млн. потребители да сменят доставчиците – често с по-високи такси.

АЦБ – чиято цел за инфлация е от 2%, заяви, че по-високите разходи за заеми не могат да направят нищо, за да повлияят на цените на енергията. Тя обаче е обезпокоена, че високите нива на инфлацията може да засегнат доверието на обществото към нея.

Прогнозите на АЦБ от този месец показаха, че тя очаква инфлацията да достигне около 5% през следващите месеци.

Очаква се АЦБ да бъде първата от големите централни банки в света, които ще повишат основните си лихви, откакто пандемията с коронавируса помете глобалната икономика. Инвеститорите и икономистите все повече смятат, че това ще се случи още на срещата на 16 декември.

В понеделник гуверньорът на АЦБ Андрю Бейли заяви, че се чувства „много некомфортно“ от перспективите пред инфлацията и че вотът му да запази лихвите без промяна по-рано този месец, което шокира финансовите пазари, е бил на ръба.

Във вторник данни за пазара на труда в страната показаха, че той се възстановява дори след края на държавната програма за платен отпуск, което също е ключов фактор в решението на АЦБ за ливхите.

Робърт Олстър, главен инвестиционен директор в Close Brothers Asset Management, предупреждава да не се приема за даденост повишаването на лихвите от АЦБ другия месец.

„В крайна сметка влиянието от ускоряващата се инфлация върху потребителските разходи и доверие ще бъде критична мярка за стабилност и ще определи колко ястребово настроена ще бъде АЦБ“, казва той. „Може да видим увеличение на лихвите през 2022 г.“.

Има сигнали в данните от сряда, че предстои още инфлационен натиск. Цените, начислявани от заводите, са се увеличили с повече от очакваното – 8% в сравнение с октомври 2020 г., което е най-големият им ръст от 2011 г. насам.

Производствените разходи на производителите са скочили с 13%, което е най-бързият темп от 2008 г., казаха още от статистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още