Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инвеститорското доверие в еврозоната скача до почти десетгодишен връх

Отслабналите политически рискове, свързани с проведените в Холандия и Франция избори, и икономическият подем в целия регион са главните причини

Инвеститорското доверие в еврозоната скача до почти десетгодишен връх

Снимка: Ройтерс

Нагласите на инвеститорите за икономическото развитие на еврозоната отчитат нов изненадващ рязък ръст през май до почти десетгодишен връх преди всичко благодарение на отслабналите политически рискове, свързани с проведените в Холандия и Франция избори, и с икономическия подем в целия регион. Това показва проучване на базираната във Франкфурт компания за пазарни изследвания Sentix от вторник.  

Още по темата

Индексът на инвеститорското доверие нараства силно през юни до 28,4 пункта, достигайки най-високо равнище от юли 2007 г. За сравнение – пазарите очакваха стабилизиране на индекса на нивото от май – 27,4 пункта. Очакванията в анкета на Ройтерс бяха за лек ръст до 27,5 пункта.

Сериозни ръстове има при индекса, оценяващ текущата икономическа ситуация, както и при този, който измерва инвеститорските очаквания в бъдеще.

Индексът за текущата ситуация се повишава до най-високото ниво от януари 2008 г. - до 36,0 пункта от 34,5 пункта през миналия месец.

Същевременно показателят за нагласите в бъдеще се повишава до 22-месечен връх от 21 пункта спрямо 20,5 пункта през май.

Аналогичният индекс на доверие само за Германия също расте отново през юни до 39,2 пункта от 36,9 пункта месец по-рано. Така проучването съвпада с това на Ifo, което показва, че германското бизнес доверие се е увеличило повече от очакваното през май, достигайки най-високото си ниво от 1991 г. насам.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Радина Колева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Русия сложи спирачка на лихвените съкращения