IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия планира бюджетен дефицит от 2,2% от БВП

Планираното автоматично увеличение на ДДС от 22% на 25% няма да се състои, обяви премиерът Джузепе Конте

11:38 | 01.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Италианският премиер Джузепе Конте разговаря с Паоло Джентилони и министъра на икономиката Роберто Гуалтиери в Рим, Италия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Италианският премиер Джузепе Конте разговаря с Паоло Джентилони и министъра на икономиката Роберто Гуалтиери в Рим, Италия. Снимка: Ройтерс

Италия планира бюджетен дефицит от 2,2% от брутния вътрешен продукт (БВП) за следващата година. Това става ясно от ревизирания т. нар. „Икономически и финансов документ“ (NaDEF), който кабинетът гласува в понеделник вечерта. Той служи за основа на държавния бюджет, който все още не е гласуван. И текущата година трябва да приключи с бюджетен дефицит от 2,2 процента, предава Ройтерс.

Според Пакта за стабилност на еврозoната  допустими са три процента дефицит. Италия обаче следва да вземе мерки за намаляване на огромния си дълг. Според NaDEF тази година дългът ще достигне 135,7 процента от БВП, а до 2022 г. ще спадне до 131,4 процента. Разрешени са до 60%. Министърът на финансите Роберто Гуалтиери показа увереност след заседанието на кабинета, че Европейската комисия ще одобри плановете за италианския бюджет. 

В борбата срещу укриването на данъци властите на Апенините възнамеряват да насърчат използването на електронни платежни средства, заяви премиерът Джузепе Конте, без да дава повече подробности. През последните няколко дни в италианската преса се твърди, че плащанията с кредитни карти могат да станат по-евтини от плащанията в брой.

Новото лявосреднистко правителство на движението „Пет звезди“ и социалдемократите очаква слаб икономически растеж от 0,1 процента през 2019 г. и 0,6 процента през 2020 г. Това е далеч по-малко от прогнозата от преди година.

Новото правителство продължава да държи на договорените от разпадналата се през август коалиция на „Пет звезди“ и „Лига“ граждански пари и пенсионна реформа. Допълнителни приходи се очакват между другото от засилената борба срещу данъчните престъпления и общи икономии в държавния апарат. От приватизация през следващата година се очакват 3,6 млрд. евро.

Според премиера Джузепе Конте сега автоматичното увеличаване на ДДС от 22 на 25 на сто може да бъде предотвратено. То трябваше да влезе в сила от 1 януари 2020 г., ако Италия не успее да постигне договорените с Брюксел бюджетни цели. „Имам новина за вас: няма да има увеличение на ДДС“, написа Конте в профила си във Facebook.

Предшестващото правителство на „5 звезди“ и крайно дясната еврокритична „Лига“ влезе в ожесточен спор за бюджета с Европейската комисия. Първоначално целта за дефицит на Италия за текущата година беше 2,4 процента, главно защото социалните разходи трябваше да се увеличат. След месеци на преговори с властите в Брюксел делът беше намален до 2,04 процента. За следващата година Рим обещава милиарди приходи чрез затварянето на данъчни вратички. Италия има най-високата дългова тежест в еврозоната след Гърция. Дълговете представляват 134,8% от икономическата продукция през миналата година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още