IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излишъкът по текущата сметка на Италия се стесни до 1,85 млрд. евро

Доходността по 10-годишните държавни облигации спадна до най-ниското ниво в последните осем години

15:50 | 17.02.14 г.
Излишъкът по текущата сметка на Италия се стесни до 1,85 млрд. евро

Излишъкът по текущата сметка на Италия се e стеснил на месечна база през последния месец на миналата година, показаха данните на централната банка на страната.

Данните за текущата сметка показаха излишък в размер на 1,85 млрд. евро през декември в сравнение с излишъка от 2,83 млрд. евро през предходния месец.

Последните новини от страната са свързани със смяната на правителството. Новият премиер е председателят на италианската Демократическа партия Матео Ренци, на когото бе връчен мандат от президента Джорджо Наполитано.

Ренци е най-младият премиер на Италия – само на 39 години.

След 90-минутна среща с президента новият министър-председател обеща да сформира кабинет до няколко дни. Той обеща "кураж и енергия" от новото правителство, което се изправя пред сериозни предизвикателства, за да вдигне на крака икономиката на Италия.

За да управлява обаче, Матео Ренци трябва да си осигури подкрепата на бившата "дясна ръка" на Силвио Берлускони Анджелино Алфано, който се отцепи от партията на медийния магнат и подкрепяше правителството на бившия премиер Енрико Лета.

Според заявката на новия премиер планираните смели реформи ще доведат до "шокова терапия". Те ще са насочени към стимулиране на инвестициите и оттам на цялата икономическа активност.

Пазарите реагираха бързо на новината. Доходността по 10-годишните държавни облигации спадна до 1,26% – най-ниското ниво от осем години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още