IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващо силен ръст на индустрията в еврозоната през декември

В ЕС най-силно растат индустриите на Литва (+33,3%), България (+14,3%) и Полша (+14,1%), показва статистиката на Евростат

13:49 | 16.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: James MacDonald/Bloomberg</em></p>

Снимка: James MacDonald/Bloomberg

Въпреки недостига на материали и суровини промишлеността в еврозоната увеличава изненадващо силно производството си през декември. В сряда статистическата служба Евростат съобщи, че предприятията в единната валутна зона са произвели с 1,2% повече продукция, отколкото през предходния месец.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст от едва 0,3% след увеличението от 2,4% през ноември. На годишна база производството през декември 2021 г. се е увеличило с 1,6%. Средно за годината промишленото производство нараства със 7,8% в сравнение с рецесионната 2020 г., когато беше силно засегната от епидемията от коронавируса.

Като късна последица от кризата промишлените предприятия все още се борят с острия недостиг на важни първични продукти, като например полупроводници.

В Германия, най-голямата икономика в еврозоната, този проблем в промишлеността се облекчи донякъде в началото на годината: според проучване на базирания в Мюнхен институт Ifo през януари 67% от компаниите все още се оплакват от затруднения и проблеми при снабдяването с междинни продукти и суровини. През декември този показател все още бе около 82%.

И в ЕС има сериозен ръст в края на годината – увеличение с 0,7% спрямо ноемврийското ниво и с 2,5% на годишна база. През ноември индустриалното производство се увеличи с 2,6%. За цялата година в ЕС ръстът е по-висок от отчетения в еврозоната и възлиза на 8,2%.

В ЕС производството на недълготрайни потребителски стоки нарасна през декември с 8,0%, на енергия - с 6,1%, на дълготрайни потребителски стоки - с 3,2%, на междинни стоки - с 2,4%, докато производството на капиталови стоки се понижава леко с 0,8%.

Сред държавите членки, за които има налични данни, най-голямо годишно увеличение е регистрирано в Литва (+33,3%), България (+14,3%) и Полша (+14,1%). Най-големи спадове се наблюдават в Малта (-7,1%), Ирландия (-2,9%) и Чехия (-2,1%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още