Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Износът на Китай неочаквано се завърна към растеж през януари

Според анализаторите обаче това може да се дължи на моменти фактори, най-вече Китайската нова година

Износът на Китай неочаквано се завърна към растеж през януари

Снимка: Архив Ройтерс

Износът на Китай неочаквано се завърна към растеж през януари след шоков спад предишния месец, а вносът се е свил повече от очакваното. Според анализаторите обаче силното представяне вероятно се дължи на сезонни фактори и очакват отново слаби данни за в бъдеще, предава Ройтерс.

Инвеститорите и централните банкери следят внимателно колко бързо ще се охлади активността в Китай или дали мерките за подкрепа, обявени миналата година, ще доведат до резултати, което може да разсее отчасти мрачното настроение над глобалната икономика.

Данните от днес обаче оставиха мнозина наблюдатели объркани за текущото състояние на втората по големина икономика, докато крайният срок 1 март за прекратяване на търговската война между Пекин и Вашингтон все повече наближава.

Още по темата

Износът за януари се е увеличил с 9,1% на годишна база, показаха митническите данни, тотално разбивайки очакванията на икономистите за спад от 3,2%. Това показва и обрат спрямо понижението от 4,4% през декември.

Вносът се е свил с 1,5%, което отново е доста по-добре от прогнозите за намаление от 10% и намалява спада от 7,6% от декември.

Така страната излиза с търговски излишък от 39,16 млрд. долара за месеца.

Макар че четенията изглеждат положителни на пръв поглед, анализаторите предупреждават, че данните от Китай в началото на годината трябва да се приемат с повишено внимание заради бизнес изкривяванията, причинени от празниците около Китайската нова година, започнала на 4 февруари тази година.

Много компании ускоряват доставките си или попълват запасите си от суровини преди празниците.

„Очевидно цифрите изненадаха пазара положително. Но предвид забавянето на глобалните заводски данни и слабите данни за корейската търговия, може да бъде преждевременно да заключаваме, че търговските перспективи са се подобрили въз основа само на цифрите от януари“, коментира Томи Си, икономист за Китай в OCBC Bank в Сингапур.

„Подозирам, че възстановяването може от части да се дължи на ефекта от Китайската нова година, тъй като тази година тя е малко по-рано в сравнение с миналата“.

Търговията се влошава на глобално ниво от известно време на фона на нарастващия протекционизъм и липсата на инерция в някои големи икономики, най-вече в Европа.

Нетният износ всъщност е забавил растежа на Китай с 8,6% миналата година, сочат изчисленията на Ройтерс.

Що се отнася до търговията със САЩ, търговският излишък се е свил до 27,3 млрд. долара през януари, което е най-ниското му ниво от май 2018 г. Износът към САЩ от Китай е намалял с 2,4% на годишна база, а вносът – с 41,2%.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Износът към САЩ от Китай е намалял с 2,4% на годишна база, а вносът – с 41,2%.

Интересно.

Дали пък

Още от Новини
Жилищното строителство и разрешителните за строеж в САЩ намаляват през март