IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакват пазарите през новата седмица?

Във фокуса на инвеститорите ще са протоколите от последните заседания на Европейската и Австралийската централна банка

09:20 | 19.02.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки че в началото на седмицата част от големите пазари ще са в празнично настроение, следващите дни ще са наситени с макроикономически данни.

В понеделник, 19 февруари, Япония ще публикува данни за търговския баланс на страната.

По-късно в Русия ще излезе актуална информация за продажбите на дребно и за нивата на безработица, като прогнозите са за леко повишение на дела на хората без работа до 5,2% през януари.

Първият ден от седмицата е почивен за САЩ, Канада, Китай и Хонконг поради отбелязването на различни празници.

Във вторник, 20 февруари, Австралия ще обяви детайли от последната среща на централната банка.

Пазарите ще очакват и данните за цените на производител в Германия през януари. Ще бъдат публикуван и GFK индексът на потребителския климат в най-голямата икономика в Европа.

Във Великобритания пък управителят на Английската централна банка ще говори по темата за инфлацията пред Комисията по бюджет в парламента.

Германският ZEW индекс на икономическите нагласи също ще бъде публикуван във вторник. Очакванията са за понижение до 15,5 пункта през февруари.

В сряда, 21 февруари, ще бъде публикуван индексът на мениджърите по поръчките в промишлеността в Германия, като очакванията са за понижение от 59,6 пункта до 59,3 пункта. По-късно ще излязат и данните за индексите на мениджърите по поръчките в промишлеността и в сектора на услугите в еврозоната.

Във Великобритания ще бъде обявен индексът Average Earnings, който заедно с бонусите, е ключов индикатор за икономиката на Великобритания и показва с каква скорост се променят средните приходи и бонуси. Анализаторите не очакват промяна в данните за декември спрямо месец по-рано. Пазарите ще проследят в сряда и индекса Claimant Count Change, който измерва промяната в броя на безработните в Обединеното кралство. Очакванията са пазарът на труда да отчете значително подобряване.

В рамките на деня е планувана среща на финансовите министри от Европейския съюз.

Последните важни новини за пазарите ще дойдат от САЩ с доклада за продажбите на съществуващите жилища в страната.

В четвъртък, 22 февруари, се очакват данните за индекса на бизнес доверието на мюнхенския институт Ifo. Очакванията са доверието в германската икономика да се понижи през февруари до 117 пункта спрямо 117,6 пункта през януари. 

Инвеститорите ще очакват и второ четене за БВП на Великобритания през четвъртото тримесечие на миналата година. Прогнозите са за запазване на нивата спрямо предходния отчетен период.

Европейската централна банка ще публикува протокола от последната си среща. Инвеститорите ще следят за насоки за приключване на програма за изкупуване на активи и началото на цикъл по затягане на политиката.

В края на деня в САЩ ще бъдат публикувани актуални данни за запасите от петрол. 

Малко преди полунощ ще бъдат публикувани данни за продажбите на дребно в Нова Зеландия през четвъртото тримесечие.

В петък, 23 февруари,  по време на азиатската търговия ще бъдат публикувани индексите на потребителски цени в Япония за януари, както и февруарските показатели за Токио. Прогнозите са за ръст на базовия национален индекс с 0,8% на годишна база,

БВП на Германия се очаква да отчете леко забавяне на темпа на растеж през четвъртото тримесечие до 0,6%. По-късно ще бъдат публикувани и данните за индекса на потребителските цени в еврозоната.

И през тази седмица продължава сезонът на отчетите в САЩ. Сред по-интересните, които предстои да бъдат публикувани, са финансовите резултати на Walmart, Avis Budget Group и Hewlett Packard Enterprice. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още