IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай очаква трансграничните капиталови потоци да останат стабилни до края на 2019 г.

От януари до юни нетните продажби на чуждестранна валута възлизат на 33,2 млрд. долара

10:42 | 18.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай очаква трансграничните капиталови потоци да останат стабилни през втората половина на годината въпреки несигурността в световната икономика и търговския протекционизъм, съобщава Ройтерс, като се позовава на информация на националния валутен регулатор.

Положителните фактори са повече от негативните, тъй като средата на международната парична политика е относително хлабава и търговският дефицит на САЩ с Китай се увеличава, коментира Уан Чънюн, говорител на Държавната администрация за чуждестранна валута (SAFE).

Очаква се Китай да регистрира излишък по текущата сметка през второто тримесечие на тази година и малък излишък за цялата 2019 г., заяви още говорителят. 

Въпреки че юанът се колебае тази година заради обратите в търговския конфликт със САЩ, валутните резерви на азиатската икономика се повишават до най-високите нива от над година. Изходящите потоци се контролират чрез строги капиталови регулации и притоци, подкрепени от нарастващите чуждестранни покупки на китайски акции и облигации.

Пекин ще обмисли възможността за отпускането или дори премахването на квотата за Квалифицирани чуждестранни институционални инвеститори (Qualified Foreign Institutional Investor или QFII), посочва още Уан.

Китайският регулатор по сигурността е издал проектни правила, които имат за цел да комбинират схемите за QFII и Ренминби квалифицирани чуждестранни институционални инвеститори (RQFII).

Трансграничната схема за свързване на хонконгската и континенталните борси се превърна в значително по-популярен канал от QFII за много чуждестранни инвеститори, които търсят достъп до капиталовите пазари на Китай, благодарение на липсата на обща квота и относителното удобство при преместване на пари в и извън Китай. Настоящите QFII квоти все още не са изразходени.

Уан казва, че рисковете за външния дълг на Китай като цяло са контролируеми. През изминалата седмица държавният плановик заяви, че в последния си ход за намаляване на потенциалните финансови рискове той ще затегне ограниченията върху компаниите за недвижими имоти, които искат да наберат офшорни средства, като по този начин се цели именно ограничаване на потенциалния финансов риск.

Китайските търговски банки са продали нетно 19,3 млрд. долара чуждестранна валута през юни в сравнение с 6,2 млрд. долара през май, посочват от регулатора.

От януари до юни нетните продажби на чуждестранна валута възлизат на 33,2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още