IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отчете "охлаждане" на износа, но и засилване на вноса през август

Освен това търговският излишък на страната е намалял с 19% през същия месец

12:00 | 08.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нарастването на китайския износ се е "охладило" през август на фона на отслабване на световното търсене, докато вносът се е оказал изненадващо силен въпреки очакванията за забавяне на втората по големина икономика в света, предаде Асошиейтед прес.

Износът се е увеличил с 5,5 процента на годишна основа до 199,2 милиарда долара спрямо юлския темп от 7,2 процента, сочат публикувани днес митнически данни, цитирани от от Ройтерс. Вносът е скочил с 13,3 процента до 157,2 милиарда долара след растеж от 11 на сто през предходния месец.

"Силните данни за вноса предполагат, че вътрешното търсене може да е по-устойчиво от очакваното", коментира Луис Куйджс от Oxford Economics.

Увеличението на износа е неочаквано силно през първата половина на годината - положителен знак за китайските лидери, които искат да избегнат загуба на работни места в секторите, свързани с търговията, отбелязва АП.

Глобалният търговски излишък на Китай е намалял с 19 процента през август до 41,99 милиарда долара - най-ниска стойност от май.

Деликатният от политическа гледна точка излишък в търговията със САЩ е нараснал с 4 на сто до 26,23 милиарда долара.

Излишъкът с ЕС, най-големия търговски партньор на Китай, се е свил с 14 процента до 11,7 милиарда долара. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още