IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка обеща да продължи със стриктната фискална политика

банка е все по-притеснена за нарастващата потребителска инфлация и инфлационните очаквания

11:37 | 16.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайската народна банка обеща да спазва стриктна фискална политика, за да предотврати ускоряването на инфлацията. Това става ясно от доклада на финансовата институция за паричната политика през третото тримесечие, съобщава Ройтерс.

Икономическият растеж на Китай се срина през тримесечието, достигайки до най-бавния си темп от близо три десетилетия заради натиска от забавящата се глобална икономика и продължаващата търговска война със САЩ.

В същото време китайската потребителска инфлация се ускори до близо осемгодишен ръст от 3,8%, тласкана отчасти от поскъпването на свинското месо заради бума на африканска чума по свинете в страната.

„Китайската народна банка е все по-притеснена за нарастващата потребителска инфлация и инфлационните очаквания“, посочват икономисти на Nomura.

Централната банка изненадващо вля нови 200 млрд. юана (28,6 млрд. долара) ликвидност в петък в опит да помогне на кредиторите по време на данъчния сезон.

Въпреки високата инфлация центарлната банка също така се очаква да понижи преференциалния лихвен процент по кредити следващата сряда. Това ще е третото му понижение, откакто бе въведен през август.

Прилагането на преференциалната лихва – процент върху новите банкови кредити за домакинствата и бизнеса, е част от обширен пакет от реформи, които централната банка прилага, за да намали разходите по корпоративните заеми.

В доклада си от събота банката потвърди, че ще продължи да намалява реалните лихвени проценти чрез реформи. Тя също така посочи, че планира да засили контрацикличните си мерки на фона на натиска върху икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още