IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка очаква потенциален растеж под 6%

Банкерите си дават повече пространство за действие, ако е необходимо

14:08 | 26.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китайската централна банка изчисли, че максималният растеж, който икономиката може да постигне, без да подхранва инфлацията, е под 6% през следващите пет години, съобщи Bloomberg.

В работен документ, публикуван в четвъртък, статистическият отдел на централната банка прогнозира потенциалният растеж да бъде в диапазона 5-5,7% в периода, обхващащ последния петгодишен план на правителството до 2025 г. Това представлява като цяло "средно до високо" ниво на растеж, се казва в съобщението.

Данните показват максимално устойчивото увеличаване на брутния вътрешен продукт, без да причинява инфлация. Целта на паричната политика е да съпостави действителната продукция с потенциалната, а подкрепата за реалната икономика трябва да бъде в съответствие с нарастването на потенциалния БВП. 

китай китай

Официалната цел на Китай е за растеж от над 6% през 2021 г., въпреки че икономистите прогнозират много по-голямо разширяване от над 8%, отчасти поради ниската база за сравнение през миналата година, причинена от пандемията.

Данните от централната банка показват, че традиционната мащабна политика за фискално и парично стимулиране няма да може да повиши реалния растеж на БВП над потенциалния. Подобен стимул би довел само до инфлация и бързо нарастване на дълга, причинявайки системни рискове за икономиката, се казва в съобщението на банката.

На тримесечното си заседание тази седмица комисията по парична политика потвърди позицията си за поддържане на гъвкавост на политиката. В съобщението си обаче банката не използва досегашната формулировка, че „няма да има рязка промяна “ в политиката, което предполага, че банкерите си дават повече пространство за действие, ако е необходимо.

Анализатори от Pacific Securities обясниха, че промяната в езика може да означава, че централната банка възприема по-гъвкав подход за прецизиране на политиките въз основа на текущите икономически условия.

Централната банка отрази и по-оптимистичната си прогноза за икономиката, казвайки в изявлението си, че „двигателите на растежа продължават да се засилват и положителните фактори са се увеличили значително“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още