IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка: Ще подкрепим икономиката с разумна парична политика

Потребителските цени в Китай вероятно ще се покачат умерено през тази година, споделя заместник-гуверньорът на Китайската народна банка Чен Юлу

14:50 | 15.01.21 г.
<p>
	Заместник-гуверньорът на Китайската народна банка Чен Юлу.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Giulia Marchi/Bloomberg</em></p>

Заместник-гуверньорът на Китайската народна банка Чен Юлу. Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg

Паричната политика на Китай ще осигури подкрепата, необходима за икономическото възстановяване на страната през 2021 г., заяви в петък заместник-гуверньорът на Китайската народна банка (PBOC) Чен Юлу, цитиран от Ройтерс.

Подкрепена от наложените строги мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса и извънредното облекчение за бизнеса, втората по големина икономика в света до голяма степен се е възстановила до нивата отпреди пандемията, но новият ръст в броя на заразените по света и в някои части на Китай кара властите да бъдат предпазливи.

„Разумната парична политика ще бъде по-гъвкава, целенасочена и уместна и ще продължи да предоставя необходимата подкрепа за икономическото възстановяване“, изтъкна Чен Юлу по време на пресконференция, добавяйки, че централната банка ще даде приоритет на стабилността на политиката и ще избягва внезапни промени. 

По време на същия брифинг ръководителят на отдела за паричната политика на PBOC Сун Гуофън зави, че настоящите нива на лихвените проценти са уместни и централната банка ще използва различни политически инструменти, за да осигури по разумен начин достатъчно ликвидност.

Регулаторът въведе редица мерки, включително намаляване на лихвените проценти и изискванията за задължителните резерви на банките от началото на 2020 г., за да подкрепи помрачената от коронавируса икономика, но през последните месеци тя премина към по-пасивна позиция, тъй като възстановяването се стабилизира.

Още през декември китайските власти обещаха да поддържат активна фискална политика и да направят паричната политика гъвкава и целенасочена.

През декември Китай запази лихвения процент по едногодишните заеми на ниво от 3,85%, докато този по 5-годишните остана на равнище от 4,65%, отразявайки целта на властите да намалят разходите по заемите за силно ощетените от пандемията предприятия. Според Чен Юлу потребителските цени в Китай вероятно ще се покачат умерено през тази година.

Централната банка ще продължи да намалява разходите за корпоративни заеми през 2021 г., добави от своя страна Сун Гуофън.

Китайската централна банка инжектира над 120 млрд. юана в банковата система на страната, след като поредица от дългови сътресения с участието на държавни предприятия доведе до продажба на облигации.

Представители на китайските власти споделиха пред Ройтерс още през декември, че централната банка ще намали своята подкрепа за икономиката през настоящата година, като страховете от „дерайлиране“ по отношение на възстановяването вероятно ще ѝ попречат скоро да затегне паричната си политика.

Китайските банки са отпуснали рекордните 19,63 трлн. юана (3,03 трлн. долара) за нови кредити през 2020 г., което представлява ръст от 16,8% спрямо 2019 г.

Според Сун двупосочните колебания при юана ще станат нещо нормално занапред.

Централната банка ще поддържа юана относително стабилен на разумно ниво, добави Сун, повтаряйки позицията на регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още