Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китайската индустрия се ускорява по-бързо от очакваното

Индексът PMI за промишлеността се повиши до до 50,9 пункта през май, докато анализаторите очакваха леко понижение

Китайската индустрия се ускорява по-бързо от очакваното

Снимка: Bloomberg

Китайската индустрия надмина очакванията на експертите през юни, отбелязвайки най-голямото увеличение от три месеца. Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) се повиши до 50,9 пункта от 50,6 пункта през май, показват данни на статистическата служба във вторник.

Това поставя барометъра над 50-пунктовата граница, над която се сигнализира за ръст на бизнеса. Анализаторите всъщност очакваха понижение до 50,4 пункта през юни.

Още по темата

Секторът на услугите от своя страна нарасна най-бързо от седем месеца. Съответният индекс за юни е 54,4 пункта след 53,6 пункта през май.

Данните потвърждават тенденцията за постепенно възстановяване на страната от историческото свиване през първото тримесечие и подкрепят сравнително скромната позиция на правителството по отношение на стимулирането. Но тъй като коронавирусът засегна глобалното търсене и не са изключени продължителни огнища на вируса, възстановяването може да се окаже трудно, коментира Bloomberg.Подиндексът за новите експортни поръчки се покачи до 42,6 пункта, докато този за заетостта в производството спадна до 49,1 пункта, а индексът на заводски работни места се повиши до 48,7 пункта.

Данните показват, че индустрията все още води възстановяването в Китай, казва Джоу Хао, старши икономист за развиващите се пазари в Commerzbank AG в Сингапур. „Ръстът на БВП на Китай е много вероятно да се окаже положителен през второто тримесечие. Данните за заетостта обаче са тревожни, тъй като и двата индекса за работа са под 50 пункта, което предполага, че възстановяването на търсенето все още изостава“, посочва той.

Въпреки че части от икономиката се възстановиха след блокадите, има очевидно различие между търсенето и предлагането - фабриките и компаниите заработиха, а производството отново нараства, но износът и продажбите на дребно на дребно намаляват.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Промишленото производство в САЩ расте през юли, но е под нивата преди пандемията