IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският износ се възстанови, записвайки двуцифрен ръст през май

Въпреки възстановяването перспективите пред Пекин продължават да са несигурни заради войната в Украйна и поскъпващите суровини

11:12 | 09.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Износът на Китай е записал двуцифрен ръст през май, надминавайки очакванията - окуражаващ признак за втората по големина икономика в света, в която фабриките постепенно продължават работа, а проблемите с доставките се облекчават след разхлабването на мерките против Covid-19, пише Ройтерс.

Вносът също е отбелязал ръст за пръв път от три месеца, давайки глътка въздух за централните банкери, които се опитват да начертаят план за изход от шока на предлагането.

Въпреки това рисковете пред перспективите за Китай продължават да са устойчиви на фона на войната в Украйна и поскъпващите суровини. Тези фактори, заедно с покачващите се лихви в САЩ и Европа, доведоха до опасения от световна рецесия.

Износът на Китай през май се е увеличил с 16,9% на годишна база, като това е бил най-бързият темп на растеж от януари тази година. За сравнение - очакванията на икономистите бяха за ръст от 8,0%, докато през април показателят е отчел повишение в размер на 3,9 на сто.

Вносът е нараснал с 4,1% за година, записвайки първото си повишение от три месеца насам, предизвикано от облекчаването на логистичните проблеми и от вноса на суровини и междинни стоки. За сравнение - през април показателят е останал без промяна, а прогнозите бяха за ръст от 2 на сто.

Китай Китай

Източник: Bloomberg L.P.

"Смятаме, че това възстановяване може да продължи, ако няма последващи блокирания", каза Айрис Пан, главен икономист за континентален Китай в ING. По думите на Пан възстановяването както в износа, така и във вноса се е дължало основно на отварянето на Шанхай в последната седмица на май.

Ако световното търсене продължи да бъде толкова силно, износът на Китай би трябвало да поддържа среден годишен ръст от 15%, поне до третото тримесечие на 2022 г., смята Пан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още