IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността на китайските фабрики се сви с по-бавен темп през май

Китайската икономика може да започне да се възстановява след облекчаването на противоепидемичните мерки в страната

09:58 | 01.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Активността на китайските фабрики се е свила с по-бавен месечен темп през май, когато е отчетено понижение в продукцията и новите поръчки, съобщи Bloomberg.

Китай Китай

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Caixin е нараснал от 46 пункта през април до 48,1 пункта през май - ниво, което продължава да е под границата от 50 пункта, разделяща ръста от понижението. Резултатът е под очакванията на икономистите, анкетирани от медията, за ниво от 49 пункта.

Новите поръчки са намалели за трети пореден месец макар и с по-забавен темп.

Данните показват, че "намалялото външно търсене е водещ фактор, тежащ на новия бизнес", посочват от Caixin и S&P Global, докато броят на новите поръчки продължи да намалява значително, което някои фирми свързаха с проблемите при доставките.

По-рано тази седмица бе публикувана официалната статистика за PMI индекса, която също показа по-бавен темп на спад в бизнес активността.

И двата доклада предполагат, че китайската икономика може да започне да се възстановява, след като властите премахнаха блокиранията в Шанхай, а Пекин също разхлаби някои от противоепидемичните си мерки.

"Като цяло, активността в производствения сектор се подобри през май, но остана на територията на пониженията, след като продължиха да се появяват огнища на новозаразени", написа Уан Джъ, старши икономист в Caixin Insight Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още