IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вносът на втечнен газ на Китай може да се понижи за пръв път от 2015 г.

Вносът на Пекин на LNG може да намалее с 19% тази година, прогнозират икономисти

15:32 | 29.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка:</em><em>SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка:SeongJoon Cho/Bloomberg

Китайският внос на втечнен природен газ (LNG) може да запише първото си голямо понижение тази година, след като нарасналите цени и намалялото заради противоепидемичните мерки в страната производство свиват търсенето на горивото, пише Ройтерс.

Миналата година Китай се превърна в най-големия купувач на LNG в света, но върна лидерската позиция на Япония в първите четири месеца на 2022 г., след като вносът намаля с 18% на годишна база, сочат данните на Refinitiv.

Използването на газ намалява допълнително този месец, след като новопоявилите се огнища на коронавирус наложиха удължаването на блокиранията в няколко производствени центъра - евентуално предвещание за рязък годишен спад, посочиха източници от бизнеса пред медията.

Промишлените потребители не правят поръчки дори за доставките, пристигащи юли, заяви китайски търговец.

Вносът на LNG може да намалее с 19% тази година - с 1 до 15 млн. тона - като това би било първото значително понижение, откакто Китай започна да внася втечнен газ през 2006 г., според прогнози на S&P Global Commodity Insights, Wood Mackenzie и SIA Energy.

Единственият годишен спад, отчетен в този тип внос, е бил през 2015 г., когато той е намалял с 1%.

Ли Жуейпън, търговец на газ в северния индустриален град Таншан, каза, че неговите клиенти - сред които бензиностанции, стоманодобивни заводи и други - закупуват половината обем спрямо този преди година.

"В момента бизнесът е ужасен", коментира Ли. Фабриките работят "значително под капацитета си от близо половин година", докато компаниите намалиха производството по време на проверките за замърсяването на околната среда около олимпийските игри в Пекин, последвани от затварянията заради Covid-19.

"Високите цени са друг убиец, тъй като много от клиентите ми не могат да прехвърлят разходите, когато бизнес поръчките им намаляват", споделя търговецът.

Въпреки че доставките на природен газ в Китай се увеличават, а търсенето намалява, цените на световно равнище продължават да са високи, като се има предвид инфлацията, особено при горивата, руската инвазия в Украйна и други събития, внасящи несигурност.

Китай бе голям двигател на търсенето на LNG от 2017 г., когато започна агресивен преход от въглища към газ, за да намали замърсяването.

Властите в Пекин са се съсредоточили върху осигуряването на доставки и ограничаването на разходите, което спомага на по-евтините въглища спрямо по-чистия газ, коментира Лу Сяо, анализатор в S&P Global Commodity Insights. Той прогнозира, че търсенето ще нарасне със само 4% тази година, което би било най-ниското равнище от 2015 г.

Според анализатори е малко вероятно Китай да премине през същия недостиг на енергия, както миналата година, тъй като производството на въглища е на високи равнища, а генерирането на хидроенергия нараства.

Запасите на LNG се увеличават в ключови китайски терминали, като резервите са с дял от средно 65% от капацитета през тази седмица (23-29 май) или с 50% по-малко спрямо година по-рано, сочи статистиката на китайската консултант JLC.

Въпреки че спот цената на LNG  в Азия е с близо наполовина по-ниска от декември насам, тя остава близо двойно по-висока спрямо държавно регулираното ценово равнище на природния газ на едро в Китай. Затова и очакванията са доминиращите държавни вносители - като Sinopec и PetroChina - да намалят спот покупките и да разчитат повече на малко по-евтините дългосрочни сделки, смятат търговци.

Отслабналото търсене от Китай на втеченен природен газ дава повече доставки за големи купувачи в Европа, които спешно се опитват да намерят заместител на руския внос поради инвазията в Украйна.

"Фактът, че китайският булдозер не е там... означава, че ситуацията не е толкова напрегната, отколкото иначе би била", смята Майкъл Стопард, световен ръководител по газови стратегии в S&P Global Commodity Insights. "От гледна точка на баласирането на пазара, това бе много удобен фактор", допълни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още