IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разхлабването на мерките в Китай подпомогна активността на фабриките

Ефектът от ограниченията и проблемите на снабдителните вериги вероятно ще продължат да оказват влияние в следващите месеци, смятат експерти

10:57 | 31.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайските фабрики продължиха да преминават през затруднения и през май. Но по-бавният темп на свиване на активността им предполага, че най-лошият период от сегашния икономически спад може и да наближава своя край, докато страната започва да разхлабва строгите противоепидемични мерки, съобщи Bloomberg.

Китай Китай

Официалният индекс на мениждърите по поръчките (PMI) е нараснал от 47,4 пункта през април до 49,6 пункта през май, показват данните на статистическата служба на страната. Резултат под 50 пункта се равнява на свиване, но въпреки това данните са надминали медианните прогнози на икономистите, анкетирани от медията, за равнище от 49 пункта.

Измерителят извън производството, включващ данните за секторите на строителството и услугите, се е увеличил от 41,9 пункта до 47,8 пункта - за сравнение очакванията бяха за ръст до 45,5 пункта.

По-добрите от очакваното резултати предполагат, че разхлабването на някои мерки помага на компаниите отново да продължат да произвеждат. Въпреки това темпът на възстановяване ще бъде бавен този път и икономистите прогнозират, че растежът ще се свие до 4,5% тази година - което е под целта на правителството за 5,5% ръст.

Данните във вторник показват, че "секторът на услугите, в който има контакт с хора, все още е в епицентъра на забавянето, докато първоначалното възстановяване в сектора на производството е по-бавно", спрямо затварянето през 2020 г., каза Лиу Пейцюен, главен икономист за Китай в NatWest Group Plc. "Смятаме, че темпът и обхвата на възстановяването може да са по-постепенни", допълни експертът.

Въпреки че властите в страната започнаха постепенно да разхлабват мерките, ефектът от ограниченията и проблемите на снабдителните вериги вероятно ще продължат да оказват влияние в следващите месеци.

Във вторник стана ясно, че жителите на Шанхай от райони, считани за нискорискови, ще могат да излизат от домовете си, докато ключовият търговски център предприема действия по премахване на последните ограничения, които затвориха по-голямата част от 25-милионното население на града в домовете им за два месеца.

Пекин се опитва да подкрепи икономическия ръст чрез различни мерки, като наскоро обяви широк пакет от допълнителни мерки, който покрива всичко от потреблението и инвестициите до данъчни намаления и подкрепа под формата на заеми.

Натискът от шоковете на предлагането и спада в търсенето обаче "все още са сериозни и влиянието на пандемията върху икономическия растеж не може да бъде подценявано", каза Джан Лицюн, изследовател в държавния Център за изследване на развитието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още