IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските банки са натрупали рекордните 1 трлн. долара в чужда валута

Средствата се събраха, докато пандемията засили търсенето на китайски стоки, увеличавайки приходите във валута на износителите

16:15 | 25.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Натрупаните средства в чуждестранна валута по депозити на китайските банки минаха прага от 1 трлн. долара за първи път – възможност Пекин да позволи по-голяма свобода на капиталовите потоци извън страната, съобщава Bloomberg.

Средствата се натрупаха, докато пандемията засили търсенето на китайски стоки, увеличавайки приходите във валута на износителите. В същото време устойчивата икономика и силната местна валута привлякоха чужди инвеститори, които продават долари за юани, за да инвестират в китайски акции и облигации. Банковите депозити в чужда валута са се увеличили с над 260 млрд. долара за годината до май – най-много, откакто започва събирането на данните през 2002 г.

Но се оказва, че налице е разминаване: въпреки че има увеличение на притоците, китайските банки нямат много канали да използват валутните си резерви. Единият вариант е продажба в континенталната част на страната, но това ще увеличи натиска върху юана. Той вече се търгува на петгодишен връх спрямо кошница конкурентни валути.

„Силните капиталови потоци предлагат добра възможност Китай да проведе реформи на капиталовата сметка и да облекчи двупосочните капиталови потоци“, посочва Линан Лиу, стратег на Deutsche Bank AG. „Очаквам още облекчения на капиталовите потоци чрез инвестиционни схеми“, допълва той.

Търговските банки в Китай имат рекордните 1,38 трлн. долара валутни резерви към края на май, като основната част от тях са в депозити, показват данни на Китайската народна банка.

Кредиторите използват основна част от парите за кредити на фирми в континенталната част на страната и в чужбина, показват данните. Валутните резерви и на централната банка нараснаха до 5-годишен връх миналия месец.

Натрупването е в резултат от бързи капиталови притоци. Чуждестранните инвеститори придобиха континентални облигации за 1 трлн. юана (154 млн. долара) само през миналата година, привлечени от относително високата доходност на деноминирания в юани дълг. В същото време налице е и увеличение на китайския износ, след като фабриките в страната се завърнаха към нормална дейност, докато останалата част от света все още бе под блокада заради коронавируса.

Китайската централна банка вече работи по намаляването на доларовата ликвидност, включително чрез облекчаване на капиталовите контроли в сила след девалвацията на валутата преди шест години. Институцията увеличи квотата за инвеститори, които да купуват чуждестранни активи до рекорден размер през юни и се очаква да създаде търговска връзка за продукт за управление на богатството между континенталната част на страната и Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още