Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китайските копачи на биткойни заплашват сибирската електрическа мрежа

Потреблението на електричество на дребно в Иркутска област тази година е нараснало с цели 159% спрямо равнището от 2020 г. заради лавината от миньори

Китайските копачи на биткойни заплашват сибирската електрическа мрежа

Снимка: Bloomberg

Регион в Сибир, известен с евтиното си електричество, се притеснява за сигурността на преносната си мрежа заради копачите на биткойни. Прокудени от съседен Китай, миньорите може да плъзнат в страната в търсене на достъпен ток.

Потреблението на електричество на дребно в Иркутска област тази година е нараснало с цели 159% спрямо равнището от 2020 г. заради лавината от миньори на криптовалути, посочва губернаторът Игор Кобзев в писмо до руския вицепремиер Александър Новак. В него той призовава и за по-високи цени на електричеството за добива на криптовалути, съобщава Bloomberg.

Още по темата

Проблемът се влошава и от китайската забрана за добив и търговия на криптовалути, която доведе до това, че голяма част от изчислителните машини на китайски копачи са били преместени от другата страна на границата, в Русия.

„Ситуацията е непредвидено събитие за региона и води до значителна тежест за електропреносната мрежа и риск от инциденти и извънредни случаи“, се посочва в писмото.

Иркутският регион, който разчита значително на водноелектрически мощности и е мястото с най-евтин ток на дребно в цяла Русия, бе местен център на добива на биткойни още преди забраната в Китай. По-рано през годината властите в Пекин забраниха добива и търговията на криптовалути, което накара много от местните миньори да търсят други места за продължаване на бизнеса си – от Казахстан до САЩ.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Сигналът на Вайдман към ЕЦБ: Пазете независимостта си!